Kirjoittajapiirit syksyllä 2023

Kirjan talon kirjoittajapiirit syksyllä tarjoavat opastusta proosan ja runouden kirjoittamiseen sekä aloitteleville että pidemmälle ehtineille.

Verkkorunopiiri

Kaipaatko palautetta runoistasi vai oletko pelkästään dediksen ruoskinnan tai kirjoitustehtävien tarpeessa? Daniil Kozlovin (Susinukke Kosola) kerran viikossa vetämä runopiiri on loistava täsmälääke kirjoitusjumeihin.

Daniil Kozlov, taiteilijanimeltään Susinukke Kosola on pietarilaissyntyinen, Turussa asuva kirjoittaja ja kirjallisuusalan sekatyöläinen. Häneltä on julkaistu kolme runokirjaa ja yksi esseistiikkaa, runoutta ja säeromaanimuotoa yhdistävä genrehybridi. Teokset ovat saaneet kriitikoiden suitsutusta, palkintoja ja ehdokkuuksia.

 Kurssille mahtuu maksimissaan 10 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 28.9. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit@kirjantalo.org. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

MISSÄ: Etänä Zoomissa

MILLOIN: Torstaisin lokakuussa 5.10./12.10./19.10./26.10. ja marraskuussa 2.11. ja 9.11. klo 18-20

OPETTAJA: Runoilija Susinukke Kosola (Daniil Kozlov)

HINTA:130/220 € Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Runon kirjoittajapiiri

Runon kirjoittajapiirissä annetaan kielen yllättää. Yksittäisten runojen, kirjoittamisen ja kokoelmamuodonkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä. Opetuksen lähtökohtana on osallistujien runojen tarkka lukeminen ja niistä keskusteleminen – myös kurssilla käsiteltävä teoreettinen sisältö ammentaa opiskelijoiden omista teksteistä ja heidän tarpeistaan ja tavoitteistaan kirjoittajina. Kurssi on myös oiva paikka kehittyä lukijana – piirissä luetaan omien tekstien lisäksi myös muita nykyrunoja. Kerralla käsiteltävät tekstikokonaisuudet pyritään pitämään melko lyhyinä, mikä mahdollistaa tarkan ja syventyneen keskustelun stressittömästi ja rennolla otteella. Kurssi sopii hyvin moneen tarpeeseen: runonkirjoittamisen käynnistelyyn, sen ylläpitoon tai vaikka isommankin kokonaisuuden työstämiseen osa kerrallaan.

Kurssin ohjaa Henriikka Tavi. Tavi on runoilija ja kirjailija, joka opettaa kirjoittamista mm. Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla. Tavi on tehnyt paljon yhteistyötä kuvataiteilijoiden ja säveltäjien kanssa, ja musiikilliset, materiaaliset ja kuvalliset elementit ovat hänen kielessäänkin keskeisiä.

Tavi kuvailee omaa kirjoittamistaan seuraavasti: ”Kirjoittajana joudun usein sietämään pitkiä aikoja omaa aikaansaamattomuuttani ja kunnollisen idean puutetta. Ajattelen että kirjallinen idea on sisällön ja kirjallisten keinojen yhdistelmä, se on yhtä lailla tapa puhua kuin se mistä puhutaan. Joskus ideaa on parasta etsiä kirjoittamalla, joskus ei auta kuin odottaa. Ajattelen että onnistunut ja iloa tuottava kirjoittamisprosessi on tulkitsevaa vuoropuhelua tekijästään pikkuhiljaa itsenäistyvän teoksen kanssa. Kirjoittaja on todellakin tekstiensä ensimmäinen lukija, niin kuin monesti sanotaan.”

Kurssille mahtuu maksimissaan 8 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen päättyy 10.9. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit@kirjantalo.org . Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Huomioithan, että kurssilla ei ole etämahdollisuuksia.

MILLOIN: Keskiviikkoisin 27.9. / 11.10. / 25.10 / 8.11. / 22.11. / 7.12 (huom! Torstai) klo 17.30-20

MISSÄ: Kirjan talolla, Nunnankatu 4 (Taiteen talo), 20700 Turku

OPETTAJA: Henriikka Tavi

HINTA: 250 / 150 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.

 

Proosan kirjoittajapiiri

Proosapiirissä käydään läpi proosan kirjoittamisen perusteita, kuten henkilöhahmojen, dialogin ja miljöön rakentamista. Tapaamisissa tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia, kokeillaan erilaisia tyylejä sekä keskustellaan kirjoittamisesta muiden kanssa.

Kurssin tavoitteena on tarjota osallistujille inspiraatiota kirjoittamiseen ja välineitä oman äänen löytämiseen. Proosapiiri sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, eikä osallistuminen vaadi aikaisempaa kirjoitustaustaa.

Proosapiirin ohjaa Riikka Kujanen. Kujanen toimii tällä hetkellä kustannustoimittajana Editassa. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista ja yleistä kirjallisuustiedettä Turun yliopistossa ja on tehnyt erilaisia freelancer-töitä kustannusalalla sekä päätoimittanut kirjallisuuslehti Lumoojaa.

Kurssille mahtuu maksimissaan 10 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 14.9. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit@kirjantalo.org . Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Huomioithan, että tällä kurssilla ei ole lähiopetusta.

MISSÄ: Etänä Teamsissä

MILLOIN: Torstaisin 28.9. / 12.10. / 26.10. / 9.11. / 23.11. / 7.12. klo 18-20

OPETTAJA: Riikka Kujanen

HINTA: 120 / 220 € Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.

Etäopetukseen osallistuvilla on oltava käytössään lisäksi toimiva verkkoyhteys, mikrofoni, verkkokamera. Teamsin käyttö on osallistujille maksutonta.

 

Proosan jatkopiiri

Proosan jatkopiirissä opitaan proosan keinoista, tehdään kirjoitusharjoituksia sekä annetaan ja saadaan palautetta teksteistä. Kurssin tavoitteena on tarjota välineitä pidemmän kirjoitusprosessin tueksi sekä kehittää omia ideoita palautekeskustelujen avulla. Kurssi eroaa proosapiiristä työskentelytavassaan: jatkopiirissä saatetaan alulle ja kehitellään kertojen välissä yhtä laajempaa kokonaisuutta, kuten romaania tai novellikokoelmaa. Ennalta valmista ideaa ei tarvitse olla, eikä kirjoituspiiriin osallistuminen vaadi erityistä sitoutumista tai aiempaa kokemusta.

Matalan kynnyksen kurssi sopiikin hyvin sekä proosapiirin käyneille että kaikille niille, joita pidemmän tekstin kirjoitusprosessi kiehtoo. Proosan jatkopiirin ohjaa Petri Vieno. Vieno on opiskellut luovaa kirjoittamista ja yleistä kirjallisuustiedettä Turun yliopistolla, toiminut kustannustoimittajana Sammakolla ja freelancerina sekä opettanut äidinkieltä ja kirjallisuutta yläkoulussa ja lukiossa.

Kurssille mahtuu maksimissaan 10 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 10.9. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit@kirjantalo.org . Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Huomioithan, että kurssilla ei ole etämahdollisuuksia.

MISSÄ: Kirjan talolla, Nunnankatu 4 (Taiteen talo), 20700 Turku

MILLOIN: maanantaisin 25.9. / 9.10. / 23.10. / 6.11. / 27.11. / 11.12. klo 18-20

OPETTAJA: Petri Vieno

HINTA: 120 / 220 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.