Tervetuloa Kirjan talon syksyn 2021 kirjoittajapiireihin!

  • Proosan kirjoittajapiirit (nyt sekä etä- että lähiopetuksena!)
  • Lyriikan kirjoittajapiiri
  • Syanidia & teekutsuja -dekkaripiiri
  • Pelikäsikirjoittamisen piiri

Lue lisää kirjoittajapiireistä alta!


Proosan kirjoittajapiirit

Proosapiirin tapaamisissa käydään läpi kirjoitusvinkkejä muun muassa henkilöhahmojen ja tarinan rakentamiseen. Kurssilla tehtävien kirjoitusharjoitusten tavoitteena on tarjota osallistujille työkaluja oman proosatekstin tuottamiseen. Tapaamisten lisäksi myös kotona kirjoitetaan harjoituksia ja luetaan muiden piiriläisten kirjoittamia tekstejä. Osallistujat saavat myös ohjaajalta palautetta tekemistään harjoituksista.

Ohjaaja Riikka Kujanen on opiskellut Turun yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista. Hän on toiminut mm. kirjallisuuslehti Lumoojan toisena päätoimittaja.

Kursseja järjestetään poikkeuksellisesti kaksi. Toinen lähiopetuksena Kirjan talolla (Linnankatu 24, Turku) toinen kokonaan etänä Zoom-palvelun avulla. Nyt vois osallistua suosittuun proosapiiriin mistä päin maailmaa tahansa tai halutessasi tulla Kirjan talolle!

Lähopetuksessa otetaan huomioon voimassa olevat rajoitteet. Molemmille kursseille otetaan maksimissaan 8 osallistujaa, kuitenkin vähintään 6. Kurssi ei toteudu, mikäli osallistujamäärä ei toteudu. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä viimeistään viikko ennen kurssin alkua.

Etäopetukseen osallistuvilla on oltava käytössään lisäksi toimiva verkkoyhteys, mikrofoni, verkkokamera. Zoomin käyttö on osallistujille maksutonta.

Ohjaaja:

Riikka Kujanen

Aikataulu:

Kurssi lähiopetuksena

maanantaisin 4.10. / 18.10. / 1.11. / 15.11. / 29.11. / 13.12. aina klo 18-20 Kirjan talolla

Kurssi etäopetuksena

torstaisin 7.10. / 21.10. / 4.11. / 18.11. / 2.12. / 16.12. aina klo 18-20 Zoomissa

Hinta: 

190 / 110 €

Alennettu hinta opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille ja Kirjan talon jäsenille.

 

Lyriikan kirjoittajapiiri

Runon kirjoittajapiirissä yksittäisten runojen, kokoelmamuodon ja kirjoittamisekin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä, palautteen, kokeilujen ja uusien näkökulmien avulla. Runon ilmaisukeinoja ja mahdollisuuksia käydään läpi osallistujien omien tekstien kautta, kunkin henkilökohtaiset tavoitteet huomioiden.

Kurssi järjestetään ensisijaisesti lähiopetuksena Kirjan talolla (Linnankatu 24, Turku) koronarajoitteet huomioiden. Kurssille otetaan maksimissaan 8 osallistujaa, kuitenkin vähintään 6. Kurssi ei toteudu, mikäli osallistujamäärä ei toteudu. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä viimeistään viikko ennen kurssin alkua.

OHJAAJA

Runoilija Susinukke Kosola (Daniil Kozlov)

AIKATAULU

keskiviikkoisin 13.10. / 27.10. / 10.11. / 24.11. / 8.12. / 15.12.  klo 18-20 Kirjan talolla

HINTA

190 / 110 €

Alennettu hinta opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille ja Kirjan talon jäsenille.

 

Syanidia & teekutsuja -dekkaripiiri

Tervetuloa kokeilemaan salapoliisitarinan kirjoittamista Kirjan talon dekkaripiiriin! Kurssilla pilkotaan salapoliisikertomus palasiksi ja katsotaan, mitä se sisältää. Harjoituksissa lähestytään dekkaria eri näkökulmista niin juonen, miljöön kuin henkilöhahmojenkin kautta.

Kurssilla tehdään paljon pieniä harjoituksia ja annetaan ideoita kirjoittamiseen sekä keskustellaan teksteistä yhdessä. Kurssi sopii kaikille salapoliisikertomuksista kiinnostuneille. Voit osallistua, vaikka et olisi koskaan kirjoittanut dekkaria tai mitään muutakaan, tai vaikka pöytälaatikossa olisi pino valmiita käsikirjoituksia.

Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan etänä Zoom-palvelun kautta. Osallistua voit siis mistä tahansa!

Ohjaajana toimii Jasmine Westerlund. Westerlund on kirjallisuudentutkija, kirjailija ja pitkän linjan sanataideohjaaja – ja tietysti dekkarien ystävä. Jasmine on toiminut Turun Sanataideyhdistyksen puheenjohtajana 2015-2019 ja ohjannut Kirjan talolla mm. sanataideakatemiaa, dekkaripiiriä ja omaelämäkerrallista kirjoittamista.

OHJAAJA

Jasmine Westerlund

AIKATAULU

tiistaisin 28.9. / 12.10. / 26.10. / 9.11. / 23.11. / 7.12. klo 18-20, etäyhteyksin Zoomissa

HINTA

110 / 190 €

Alennettu hinta työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille ja Kirjan talon jäsenille.

 

Pelikäsikirjoittamisen piiri

Vaikka tarinallisuus onkin ollut osa videopelejä jo alusta alkaen, on sen merkitys kasvanut vuosikymmenten saatossa, ja tänä päivänä tarina on yhtä luonnollinen osa pelikokemusta kuin grafiikka ja koodi. Olisi houkuttelevaa verrata pelien tarinoita Hollywood-tuotoksiin, mutta totuus on, että ne ovat aivan omanlainen tarinankerronnan muotonsa.

Pelikäsikirjoittamisen piirissä tutustutaan pelien tarinankerronnan erityispiirteisiin. Kurssi opettaa, mitkä perinteisen tarinankerronnan säännöt on hyvä siirtää osaksi pelejä, ja missä kohdin täytyy pystyä soveltamaan. Kurssi tutustuttaa osallistujat pelien käsikirjoittamisen ohjeen nuoriin sekä pelikäsikirjoittajan käytännön työhön. Kurssin aikana osallistujat voivat myös kirjoittaa oman tekstipohjaisen pelinsä.

Kurssi soveltuu etenkin aloitteleville pelikäsikirjoittajille ja se järjestetään kokonaan etänä Zoom-alustalla. Osallistua voi siis mistä päin maailmaa tahansa! Zoomin käyttö on osallistujille maksutonta.

Kurssin opettajana toimii Niko Nikkilä, turkulainen kirjallisuustieteen opiskelija ja freelance-kirjoittaja, joka on työskennellyt muun muassa Paradox Interactive -peliyhtiön Surviving The Aftermath -pelin parissa.

Osallistujilta vaaditaan tietokoneen peruskäytön hallinta, mukaan lukien internetin ja tekstinkäsittelyohjelman käyttö. Osallistujien tulee olla valmiita omatoimiseen tiedonhakuun ja työskentelyyn tekstipohjaisten pelien tekemiseen tarkoitetulla Twine-ohjelmalla, mikä sisältää yksinkertaista koodausta. Ohjelman aikaisempi tunteminen ei ole välttämätöntä, sen perusteet opetetaan kurssin alussa, mutta osallistujat työstävät pelejään perehdytyksen jälkeen pääasiassa yksin. Ohjaajalta voi kuitenkin kysyä ongelmien ilmaantuessa ja työn alla olevista peleistä annetaan palautetta. Jaettavan referenssimateriaalin vuoksi kurssilaisilta toivotaan myös englannin kielen hyvää osaamista.

Kurssi järjestetään ensisijaisesti lähiopetuksena Kirjan talolla (Linnankatu 24, Turku) koronarajoitteet huomioiden. Kurssille otetaan maksimissaan 8 osallistujaa, kuitenkin vähintään 6. Kurssi ei toteudu, mikäli osallistujamäärä ei toteudu. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä viimeistään viikko ennen kurssin alkua.

OHJAAJA

Niko Nikkilä

AJANKOHTA

keskiviikkoisin 1.9. /  8.9. /  22.9. /  6.10. /  20.10. / 3.11. klo 18-20 Zoomissa

HINTA

190 / 110 €

Alennettu hinta opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille ja Kirjan talon jäsenille.