Kevään 2024 kurssit

Tervetuloa Kirjan talon kursseille kevätkaudella 2024! Tänäkin vuonna Kirjan talo tarjoaa monipuolisia kirjoituskursseja kirjoittaville ja niillekin, jotka haaveilevat kirjoittamisesta.

Kurssitarjotin saattaa vielä täydentyä, joten pidä silmällä Kirjan talon verkkosivuja sekä Facebook- ja Instagram-sivuja.

Hautomoihin ja akatemioihin haetaan erillisellä hakemuksella.

Kysymykset sähköpostilla: kurssit (at) kirjantalo.org

 

Kirjoittajapiirit

Proosan jatkopiiri 5.2. alkaen
Proosan jatkopiirissä opitaan proosan keinoista, tehdään kirjoitusharjoituksia sekä annetaan ja saadaan palautetta teksteistä. Kurssin tavoitteena on tarjota välineitä pidemmän kirjoitusprosessin tueksi sekä kehittää omia ideoita palautekeskustelujen avulla. Kurssi eroaa proosapiiristä työskentelytavassaan: jatkopiirissä saatetaan alulle ja kehitellään kertojen välissä yhtä laajempaa kokonaisuutta, kuten romaania tai novellikokoelmaa. Ennalta valmista ideaa ei tarvitse olla, eikä kirjoituspiiriin osallistuminen vaadi erityistä sitoutumista tai aiempaa kokemusta. Ohjaaja Petri Vieno. Viimeinen ilmoittautumispäivä 22.1.

Runon kirjoittajapiiri 6.3. alkaen
Runon kirjoittajapiirissä annetaan kielen yllättää. Yksittäisten runojen, kirjoittamisen ja kokoelmamuodonkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä. Opetuksen lähtökohtana on osallistujien runojen tarkka lukeminen ja niistä keskusteleminen – myös kurssilla käsiteltävä teoreettinen sisältö ammentaa opiskelijoiden omista teksteistä ja heidän tarpeistaan ja tavoitteistaan kirjoittajina. Kurssi on myös oiva paikka kehittyä lukijana – piirissä luetaan omien tekstien lisäksi myös muita nykyrunoja. Ohjaaja Henriikka Tavi. Viimeinen ilmoittautumispäivä 21.2.

Viikonloppukurssit

Aloita kirjaprojektisi nyt! 9.–10.3.
“Alan kirjoittaa kirjaa heti kun minulla on enemmän aikaa.” Kuulostaako tutulta? NIINPÄ! Kirjan kirjoittaminen ei ole helppoa. Se vaatii paitsi taitoa ja vaivannäköä myös aikaa. Paljon aikaa. Mutta tässä tulee hyvä uutinen! Aloittaaksesi kirjan kirjoittamisen sinun ei tarvitse odottaa, että pääset eläkkeelle. Et liioin tarvitse sapattivuotta ja matkaa Balille. Jos nimittäin oikeasti haluat saada kirjoitusprojektisi alkuun, sinun tarvitsee tehdä ainoastaan kaksi asiaa: 1.) aloittaa kirjoittaminen, ja 2.) jatkaa kirjoittamista. Ja mikä parasta: Kirjan talo auttaa sinua! Ohjaaja Sisko Savonlahti. Viimeinen ilmoittautumispäivä 24.2.

Lavarunokurssi 6.–7.4.
Lavarunokurssilla kirjoitetaan esitettäväksi tarkoitettua runoutta ja tutustutaan sen esittämisen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten äänenkäyttöön sekä tilan ja rekvisiitan hyödyntämiseen. Harjoitellaan myös mikrofonin käyttöä, mietitään keinoja esiintymisjännityksen hallitsemiseen ja esiintymiseen valmistautumiseen. Ohjaaja Juho Kuusi. Viimeinen ilmoittautumispäivä 23.3.

Novellipaja 13.–14.4.
Tekstipaja, jossa perehdytään kurssilaisten ennen kurssia kirjoittamiin novelleihin tai muuhun lyhytproosaan. Kurssin aikana ei kirjoiteta. Kurssilaiset saavat toistensa tekstit noin puolitoista viikkoa ennen kurssin alkua, jotta niihin tutustumiseen jää aikaa. Kurssilla jokainen teksti käydään läpi opettajan johdolla keskustellen ja ajatuksia vaihtaen. Ohjaaja Jyrki Vainonen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 30.3.

Kirjoittajan tarot 20.–21.4.
Sinulla ei tarvitse olla aiempaa tietoa taroteista. Kurssilla tutustut korttien symboliikkaan ja saat ideoita niiden käyttöön kirjoittamisesi apuna, olipa lajisi proosa tai lyriikka. Tällä kurssilla taroteihin ei suhtauduta ennustusvälineinä tai maagisina esineinä. Tarotpakka sisältää 78 monitulkintaista kuvaa, joita voit käyttää juuri sinulle sopivalla tavalla osana luovaa työskentelyäsi. Ohjaaja Päivi Haanpää. Viimeinen ilmoittautumispäivä 6.4.

Havaitse aiheesi 27.–28.4.
Kaunokirjallisuus on tietokirjallisuutta siitä, miltä tuntuu elää. Jokaisella kirjoittajalla on siis oma asiantuntemuksen kohtansa, jossa hän on kiinnostavimmillaan. Omien aiheiden havaitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa, lahjakaskin kirjoittaja saattaa seurata satunnaisia mielijohteita – huomaamatta lainkaan hiljaisuudessa karttunutta pääomaansa.  Ohjaaja Petri Tamminen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 13.4.

Paikan poetiikka 3.–5.5.
Antaudu paikan mysteerille ja tule kirjoittamaan maasta, vedestä, rakennuksista ja niiden elämästä nousevia kaunokirjallisia tekstejä. Kolmipäiväisen kurssin aikana keskitytään ennen muuta kirjoittamiseen, mutta tehdään sään salliessa myös pieniä retkiä lähialueille sekä esitellään paikasta ja paikallisuudesta ammentavaa kaunokirjallisuutta Claudio Magrisista ja Marit Kaplasta Esther Kinskyn kautta Kari Rummukaiseen, tietokirjallisuutta ja filosofisia näkökulmiakaan unohtamatta. Kurssilla saa kirjoittaa turkulaisesta ympäristöistä tai mistä tahansa itse valitsemastaan paikasta, eikä kohteen tarvitse olla pihavajaa, ojanmutkaa tai alikulkutunnelia kummallisempi.  Ohjaaja Jouko Sirola. Viimeinen ilmoittautumispäivä 19.4.

Hautomot

Romaanihautomo alkaen 19.4.
Oletko aina halunnut kirjoittaa romaanin? Onko koneellasi keskeneräinen käsikirjoitustiedosto? Tarvitsisiko käsikirjoituksesi tukea ja tsemppausta sekä ymmärtävän lukijan ja kehittävää palautetta? Tätä kaikkea tarjoaa uusi romaanikirjoittamisen hautomo! Hautomo on tarkoitettu kirjoittajille, joilla on selkeä tavoite saada romaaninsa julkaistuksi. Hautomossa keskitytään käsikirjoituksen hiomiseen ja kehittämiseen kohti kustantamokierrosta. Ohjaaja Minna Rytisalo. Viimeinen hakupäivä 5.4.

Runohautomo alkaen 16.3.
Onko sinulle kerääntynyt kasa runoja, mutta et tiedä, miten liimata ne yhteen? Tai päinvastoin: Onko sinulla idea siitä, millaisen runokokonaisuuden haluaisit tuottaa, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? Runohautomossa perehdytään erilaisiin tapoihin tuottaa, editoida ja hallita kokonaisuuksia, sekä etsitään kullekin sopivia yksilöllisiä työkaluja kaunokirjalliseen työskentelyyn. Tapaamisissa tutkitaan esimerkkien ja tehtävien kautta hyvän kokonaisuuden rakennetta ja pohditaan, millainen kokonaisuus parhaiten tukisi kunkin runoilijan päämääriä. 

Akatemiat

Kirjailija-akatemia jatkuu

Sanataideakatemia jatkuu