Viikonloppukurssit, syksy 2021

Tutustu syksyn 2021 viikonloppukursseihin!

  • Elokuvakäsikirjoittamisen viikonloput 11.-12.9. & 25.-26.9.2021
  • Rakennenautintoja – eli kurssi romaanin rakenteesta 9.-10.10.2021
  • Tietämisen luovuus 9.-10.10.2021
  • Spekulatiivinen mysteeri 6.-7.11.2021
ILMOITTAUDU VIIKONLOPPUKURSSEILLE TÄSTÄ!

Elokuvakäsikirjoittamisen viikonloput

Käsikirjoita (lyhyt) elokuva – Tervetuloa tutustumaan elokuvakäsikirjoittamisen viikonloppukurssille!

Kurssilla tutustutaan  elokuvakäsikirjoittamisen käytäntöihin, mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin. Kurssi järjestetään kahtena viikonloppuna syyskuussa 2021, 11.-12.9. sekä 25.-26.9., molempina viikonloppuina klo 11-16. Kurssin opetus tapahtuu Kirjan talolla (Linnankatu 24, 20100 Turku).

Kurssin aikana osallistujat kirjoittavat yhdestä lyhytelokuvaideastaan peukalonkynsisynopsiksen, synopsiksen, treatmentin sekä valmiin käsikirjoituksen ensimmäisen minuutin. Kurssin jälkeen osallistujilla on hyvä valmius kirjoittaa käsikirjoituksen ensimmäinen versio auki. Valmis käsikirjoitus ei (välttämättä) valmistu kurssin aikana.

Kurssilla on luento-osuuksia sekä keskustelua. Pääpaino kurssilla on osallistujien tekstien analyysia ja kommentointia. Kaikkien kurssilaisten on valmistauduttava sekä antamaan palautetta toisten teksteistä että vastaanottamaan palautetta omista teksteistään.

Ennakkotehtävä: kurssille tullessaan osallistuja valmistautuu esittelemään muille kolme lyhytelokuvaideaa. Pitchauksen (max 60 s. per idea) jälkeen muut osallistujat äänestävät, mitä kolmesta ideasta osallistuja lähtee toteuttamaan. Kolme ideaa voivat olla samaa tai eri tyylilajia, ne voivat tapahtua tässä nykyisessä ajassa ja maailmassa tai jossain muussa, ne voivat olla halpoja tai kalliita toteuttaa.

Ennakkotehtävää ei tarvitse palauttaa erikseen.

Kurssin ohjaa Kimmo Räntilä. Räntilä on Räntilällä on pitkä TV-tausta Yleisradiosta. Hän on käynyt Kriittisen korkeakoulun kolmivuotisen kirjoittajakoulutuksen ja Teatterikorkeakoulun pitkän käsikirjoittajakoulutuksen. Käsikirjoittamisen lisäksi Räntilä kouluttaa sekä kirjoittajia että esiintyjiä. TV-ohjelmasarjojen lisäksi Räntilä ohjannut lukuisia lyhytelokuvia.

Kurssille mahtuu maksimissaan 10 osallistujaa. Ilmoittaudu kurssille viimeistään 31.8.2021.

OHJAAJA

Kimmo Räntilä

AIKATAULU

la-su 11.-12.9. klo 11-16 / la-su 25.-26.9. klo 11-16 Kirjan talolla

HINTA

360 / 200 €

Alennettu hinta opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille sekä Kirjan talon jäsenille.

 

Rakennenautintoja – eli kurssi romaanin rakenteesta

Kaaret, toistot ja episodit, aloitus, lopetus ja mahdollinen juoni  — miten romaanin muoto syntyy ja miten rakenne luo romaaniin merkityksiä?

Kurssilla kirjoitetaan pieniä harjoituksia ja analysoidaan sekä oman tekstin että valittujen kirjallisuusesimerkkien rakenteita. Tavoitteena on oppia tunnistamaan teoksen rakenneratkaisuja ja pohtia niiden merkityksiä sekä saada uusia työkaluja omaan kirjoittamiseen. Millainen tapa lähestyä rakennetta on juuri minulle sopiva?

Voit työskennellä joko valmisteilla olevan novellin / romaanikäsikirjoituksen kanssa – tai sitten suunnitella rakennetta aivan uudelle, vielä kirjoittamattomalle hankkeelle. Tekstejä ei varsinaisesti lueta kurssilla, vaan ne toimivat materiaalina harjoitteille. Ryhmäkeskusteluissa omasta rakennesuunnitelmasta saadaan sekä vertaisryhmä- että opettajan palautetta.

Työskentely aloitetaan jo ennen kurssia kahdella ennakkotehtävällä, joista toinen on lukea etukäteen Olga Tokarczukin romaani Päivän talo, yön talo. Toinen tehtävä lähetetään kurssilaisille muutamaa viikkoa ennen kurssia. Opettajina kirjailijat Selja Ahava ja Emma Puikkonen.

Kurssilaisten toivotaan osallistuvan myös keskustelutilaisuuteen romaanin muodosta Turun pääkirjastossa lauantaina 9.10. kello 15-17. Tilaisuuden puhujina ovat Ahavan ja Puikkosen lisäksi kirjallisuudentutkija Laura Piippo ja kirjailija Sinikka Vuola. Keskustelua puretaan yhdessä sunnuntaina.

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Ilmoittaudu viimeistään 25.9.2021.

OHJAAJAT

Emma Puikkonen & Selja Ahava

AIKATAULU

la 9.10. klo 10-14 (ja keskustelu kello 15-17) / su 10.10. 11-16 Kirjan talolla (Linnankatu 24)

HINTA

190 / 120 €

Alennettu hinta työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille ja Kirjan talon jäsenille.

 

Tietämisen luovuus  (siirtyy keväälle 2022)

Tiedon tuottaminen on luovaa työtä. Kurssilla tutustutaan luovaan tietokirjoittamiseen ennen kaikkea kirjoittamisen prosessin näkökulmasta. Miten luovan kirjoittamisen menetelmät voivat olla avuksi tietokirjoittamisessa: aiheen löytämisessä ja lähestymisessä, ilmaisutapojen etsimisessä, kirjoitusprosessin ylläpitämisessä? Kurssi koostuu lyhyistä luennoista, keskusteluista sekä luku- ja kirjoitusharjoituksista.

Kurssi tarjoaa osallistujille tilaisuuden oman kirjoittamisen tarkasteluun ja uusien näkökulmien kokeiluun. Kurssia voi hyödyntää tekeillä olevan tekstin, kuten tietokirjan tai opinnäytetyön, kirjoittamisen edistämiseen. Kurssille voi osallistua myös ilman tiettyä tekstiä.

Kurssin opettaja FT Emilia Karjula on kirjoittamisen tutkija ja opettaja. Väitöskirjassaan Sommitellut muusat (ntamo 2020) Emilia käsitteli luovan kirjoittamisen prosessia rituaalin ja leikin käsitteiden avulla, luovaa ja akateemista kirjoittamista yhdistellen. Tieteellisten tekstien lisäksi hän on julkaissut spefi-henkisiä novelleja antologioissa ja kirjallisuuslehdissä sekä taiteilijakirjan Museion Tarot (omakustanne & Khaos Publishing 2017) yhdessä Eero Merimaan kanssa. Emilia on myös toimittanut kaksi artikkelikokoelmaa, Kirjoittamisen taide ja taito (Atena 2014) sekä Kurinalaisuutta ja kuvittelua – näkökulmia luovaan tietokirjoittamiseen (yhdessä Tiina Mahlamäen kanssa, Tarke 2017).

Kurssille mahtuu mukaan maksimissaan 14 kirjoittajaa. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 25.9.2021.

OHJAAJA

Emilia Karjula

AIKATAULU

la 9.10. 11-16 / su 10.10. klo 11-16 Kirjan talolla

HINTA

170 / 100 €

Alennettu hinta työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille ja Kirjan talon jäsenille.

 

Spekulatiivinen mysteeri

Mitä teet, jos olet jumissa murhaajan kanssa suljetulla avaruusaluksella? Entä jos voisit rikosta ratkaistessasi nähdä menneisyyteen tai lukea ajatuksia?

Spekulatiivisen fiktion keinot lisäävät mysteerien kirjoittamiseen kokonaan uuden ulottuvuuden niin käytännössä kuin eettisesti, kun rikoksen tekijä voi olla vaikkapa toisen henkilön lumouksen alla. Silti mysteerin on pysyttävä loogisena oman maailmansa sisällä, vaikka kyseinen maailma olisikin täysin kuvitteellinen. Tule tutustumaan, miten nämä eri vaatimukset tasapainotetaan tarinassa!

Kurssin aikana käydään läpi mysteerin rakentaminen tapausideasta lukijaa houkuttavaksi pähkinäksi. Luento-osuuksien ohella työstetään omaa lyhyttä mysteeritarinaa (raapale tai lyhytnovelli), joka saatetaan ohjatusti valmiiksi kurssin puitteissa.

Reetta Vuokko-Syrjänen (FM) on palkittu sf-kirjoittaja, joka erikoistuu lyhytproosaan. Mysteereissä Reettaa kiinnostaa niiden mekaniikan lisäksi ennen kaikkea psykologinen taso: mikä saa meidät toimimaan niin kuin toimimme. Vuonna 2020 Reetta voitti Atorox-palkinnon ihmisyyden ja itsemääräämisoikeuden rajaa tutkivalla tieteismysteerillään ’Emma Halmin vaihtoehdot kuolemalle’.

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 kirjoittajaa. Kurssi järjestetään etänä Zoom-yhteyksin, osallistua voi siis mistä päin maailmaa tahansa!

OHJAAJA

Reetta Vuokko-Syrjänen

AIKATAULU

la 6.11. klo 11-16 / su 7.11. klo 11-16

HINTA

170 / 100 €

Alennettu hinta työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille ja Kirjan talon jäsenille.