Viikonloppukurssit keväällä 2022

Tutustu kevään 2022 viikonloppukursseihin! 

 

  • Ehkä tänä viikonloppuna kaikki muuttuu- autofiktiivisen kirjoittamisen viikonloppu 16.-17.4.

  • Young adult -kirjoittaminen 26.-27.2.

  • Rakennenautintoja –eli kurssi romaanin rakenteesta 12.-13.3.

  • Elokuvakäsikirjoittamisen alkeet -kurssi 26.-27.3.

  • Tietämisen luovuus 2.-3.4.

  • Deckarveckoslut 2.-3.4.
  • Novellipaja 23.-24.4

Ilmoittaudu kevään 2022 viikonloppukursseille tästä! 

 

Pyrimme järjestämään viikonloppukurssit lähiopetuksena, mutta pandemiatilanteen vaatiessa kursseja siirretään ja/tai muokataan etäkursseiksi. Olemme yhteydessä kurssiosallistujiin kaikista muutoksista. Mikäli sinulla on kysyttävää kursseista ja niille ilmoittautumisesta, ole yhteydessä tuottaja.kirjantalo@gmail.com. 

 

 

Ehkä tänä viikonloppuna kaikki muuttuu – autofiktiivisen kirjoittamisen viikonloppu 16.-17.4.2022

Suosittu kurssi palaa lähitoteutuksena! 

KAIKKI MINUS… TAI SIIS, AUTOFIKTIOSTA! Miksi kirjoittaa faktaa tai fiktiota, kun voi kirjoittaa molempia?

Tällä kurssilla Sisko Savonlahti kertoo kaiken, mitä on oppinut autofiktion kirjoittamisesta. Saat vastaukset muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

Miksi omakohtainen kirjoittaminen on aina (tai ainakin usein) hyvä idea? Miksi ”ihan tavallinen elämä” on kertomisen arvoista?

Miten voittaa kirjoittamisen esteet ja aloittaa tekeminen? Miten opetella vastaanottamaan palautetta keskeneräisestä tekstistä, ja kenen mielipidettä ylipäänsä kannattaa kuunnella? 

Miten jatkaa kirjoittamista, etenkin silloin, kun ei ole yhtään inspiraatiota ja oma teksti aiheuttaa syvää häpeää?

Kannattaako kustannussopimuksesta edes haaveilla, jos ei ole tuttu somesta? Entä onko pakko rakastaa Knausgårdia?

Monipuolinen kurssi sopii jokaiselle, joka nauttii kirjoittamisesta – ja jokaiselle, joka ihmettelee, minne kirjoittamisen nautinto katosi.

Kurssi koostuu sessioista, joissa vuorovaikutus on isossa osassa. Osallistujia kehotetaan esittämään sessioissa kysymyksiä ja kommentoimaan matalalla kynnyksellä. Lisäksi osallistujat saavat kirjoitusharjoituksia. Kurssikävijät saavat kirjoitusharjoituksista palautetta sekä ohjaajalta että muilta kurssikävijöiltä. Kurssille ilmoittautuneet saavat ennakkotehtävän ennen kurssin alkua. 

Kurssin ohjaa Sisko Savonlahti. Savonlahti on Helsingissä asuva kirjailija, jonka esikoisromaani, autofiktiivinen Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu oli ilmestymisvuonnaan 2018 syksyn esikoiskirjatapaus, ja se on ilmestynyt myös ruotsiksi. Savonlahden toinen romaani, niin ikään autofiktiivinen Kai minä halusin tätä, julkaistiin syksyllä 2021. Yhteensä Savonlahden kirjoja on myyty eri formaateissa yli 50 000 kappaletta.

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan). 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 2.4.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.  

 

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 16.4. klo 11-16 / su 17.4. klo 11-16

OPETTAJA? Sisko Savonlahti 

HINTA? 100 / 180 €  

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Kurssi laskutetaan kurssin jälkeen.

 

Young adult -kirjoittaminen 26.-27.2.2022 

Tällä viikonloppukurssilla tutustutaan siihen, mitä young adult -kirjallisuus eli YA on kirjoittajan näkökulmasta. Kurssi koostuu lyhyestä YA:n taustaa koskevasta osuudesta, keskusteluista sekä ideointi- ja kirjoitusharjoituksista. Tutkimme muun muassa kliseisiin sisältyviä mahdollisuuksia ja sitä, miten omasta elämästä voi ammentaa katu-uskottavaa YA-materiaalia. 

Harjoitustekstejä luetaan ääneen ja niistä keskustellaan yhdessä kannustavassa hengessä. Tervetulleita ovat sekä YA:ta pidempään kirjoittaneet että ne, jotka ovat vasta harkinneet YA:n kirjoittamista.

Kurssin ohjaaja Elina Rouhiainen on helsinkiläinen kirjailija, jolta on tähän mennessä ilmestynyt seitsemän YA-romaania. Susiraja-sarja (Tammi 2012-2015) oli ensimmäisiä kotimaisia YA- tapauksia ja sitä seurannut Väki-trilogia (Tammi 2017-2020) saavutti useita palkintoja sekä palkintoehdokkuuksia. Koulutukseltaan hän on sosiologi.

Ennakkotehtävä: Kirjoita jokin teini-iän muisto, johon liittyy vahva tunnekokemus – se voi olla esimerkiksi ihastumisen hetki, nolo tilanne tai onnistuminen tiukassa paikassa. Tätä tekstiä ei käsitellä kurssilla yhdessä, mutta sitä käytetään toisten harjoitusten pohjana.

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan). 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 12.2.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. 

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 26.2. klo 11-16 / su 27.2. klo 11-16

OPETTAJA? Elina Rouhiainen

HINTA? 100 / 180 €  

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Kurssi laskutetaan kurssin jälkeen. 

 

Rakennenautintoja – eli kurssi romaanin rakenteesta 12-13.3.2022

Kaaret, toistot ja episodit, aloitus, lopetus ja mahdollinen juoni  –  miten romaanin muoto syntyy ja miten rakenne luo romaaniin merkityksiä? 

Kurssilla kirjoitetaan pieniä harjoituksia ja analysoidaan sekä oman tekstin että valittujen kirjallisuusesimerkkien rakenteita. Tavoitteena on oppia tunnistamaan teoksen rakenneratkaisuja ja pohtia niiden merkityksiä sekä saada uusia työkaluja omaan kirjoittamiseen. Millainen tapa lähestyä rakennetta on juuri minulle sopiva?

Voit työskennellä joko valmisteilla olevan novellin / romaanikäsikirjoituksen kanssa – tai sitten suunnitella rakennetta aivan uudelle, vielä kirjoittamattomalle hankkeelle. Tekstejä ei varsinaisesti lueta kurssilla, vaan ne toimivat materiaalina harjoitteille. Ryhmäkeskusteluissa omasta rakennesuunnitelmasta saadaan sekä vertaisryhmä- että opettajan palautetta. 

Työskentely aloitetaan jo ennen kurssia kahdella ennakkotehtävällä, joista toinen on lukea etukäteen Olga Tokarczukin romaani Päivän talo, yön talo. Toinen tehtävä lähetetään kurssilaisille muutamaa viikkoa ennen kurssia. Opettajina kirjailijat Selja Ahava ja Emma Puikkonen. 

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 26.2.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. 

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 12.3. klo 11.30-16.30 / su 13.3. klo 10-16

OPETTAJA? Selja Ahava & Emma Puikkonen

HINTA? 120 / 200 €  

 

Elokuvakäsikirjoittamisen alkeet -kurssi 26.-27.3.2022

Elokuvakäsikirjoittamisen alkeet -kurssilla käydään läpi käsikirjoittamisen perusasiat henkilön kaaresta käsikirjoitusohjelmien kautta formaattiin, sekvenssirakenteeseen ja aristoteeliseen/shakespeare-rakenteeseen.

Teoriaa tehdään käytännöksi oman käsikirjoitusidean työstämisellä – niinpä ennakkotehtävänä on lyhytelokuvaidean esittely (puoli sivua). (Tarkemmat ohjeet ennakkotehtävän työstämiseen lähetetään ilmoittautuneille.) Pitkin kurssia on lyhyitä kirjoitustehtäviä, joita luetaan, esitetään ja punnitaan yhdessä. Oma elokuvakäsikirjoituksesi ei luultavastikaan yhden viikonlopunaikana valmistu, mutta se ottaa monta askelta eteenpäin.

Valmistaudu myös iltatehtävään lauantaina: saat kirjoittaa omaa ideaasi sivun verran eteenpäin, ja sitä käsitellään seuraavana aamuna. Kiinnostuneille käsikirjoittajille pyritään järjestämään jatkokurssi, jossa käsikirjoitusideoita voidaan kehittää eteenpäin.

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan). Ilmoittautuminen kurssille päättyy 12.3.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. 

Kurssin ohjaa Kimmo Räntilä. Räntilä on Räntilällä on pitkä TV-tausta Yleisradiosta. Hän on käynyt Kriittisen korkeakoulun kolmivuotisen kirjoittajakoulutuksen ja Teatterikorkeakoulun pitkän käsikirjoittajakoulutuksen. Käsikirjoittamisen lisäksi Räntilä kouluttaa sekä kirjoittajia että esiintyjiä. TV-ohjelmasarjojen lisäksi Räntilä ohjannut lukuisia lyhytelokuvia.

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 26.3. klo 11-16 / su 27.3. klo 11-16

OPETTAJA? Kimmo Räntilä

HINTA? 100 / 180 €  

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Kurssi laskutetaan kurssin jälkeen. 

 

Tietämisen luovuus – luovan tietokirjoittamisen viikonloppu 2.-3.4.2022 

Tiedon tuottaminen on luovaa työtä. Kurssilla tutustutaan luovaan tietokirjoittamiseen ennen kaikkea kirjoittamisen prosessin näkökulmasta. Miten luovan kirjoittamisen menetelmät voivat olla avuksi tietokirjoittamisessa: aiheen löytämisessä ja lähestymisessä, ilmaisutapojen etsimisessä, kirjoitusprosessin ylläpitämisessä? Kurssitapaamiset koostuvat lyhyistä luennoista, keskusteluista sekä luku- ja kirjoitusharjoituksista.  

Kurssi tarjoaa osallistujille tilaisuuden oman kirjoittamisen tarkasteluun ja uusien näkökulmien kokeiluun. Kurssia voi hyödyntää tekeillä olevan tekstin, kuten tietokirjan tai opinnäytetyön, kirjoittamisen edistämiseen. Kurssille voi osallistua myös ilman tiettyä tekstiä.

Kurssin opettaja FT Emilia Karjula on kirjoittamisen tutkija ja opettaja. Väitöskirjassaan Sommitellut muusat (ntamo 2020) Emilia käsitteli luovan kirjoittamisen prosessia rituaalin ja leikin käsitteiden avulla, luovaa ja akateemista kirjoittamista yhdistellen. Tieteellisten tekstien lisäksi hän on julkaissut spefi-henkisiä novelleja antologioissa ja kirjallisuuslehdissä sekä taiteilijakirjan Museion Tarot (omakustanne & Khaos Publishing 2017) yhdessä Eero Merimaan kanssa. Emilia on myös toimittanut kaksi artikkelikokoelmaa, Kirjoittamisen taide ja taito (Atena 2014) sekä Kurinalaisuutta ja kuvittelua – näkökulmia luovaan tietokirjoittamiseen (yhdessä Tiina Mahlamäen kanssa, Tarke 2017).

Kurssille mahtuu maksimissaan 14 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 19.3.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. 

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 2.4. klo 11-16 / su 3.4. klo 11-16

OPETTAJA? Emilia Karjula

HINTA? 100 / 180 €  

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Kurssi laskutetaan kurssin jälkeen. 

 

 

 

Deckarveckoslut med Eva Frantz 2.-3.4.2022

Hur skriver man trovärdiga mord? Vill du lära dig att lyckas få spänningen krypa längsmed läsarnas nackar? Då ska du dyka upp till Bokens hus 2.-3.4.!

Under Deckarveckoslutet med Eva Frantz får deltagarna utvecklas inom området spänning och deckargenren. Det blir bland annat skrivövningar kring cliffhangers och informationsladdade dialoger. Veckoslutet erbjuder utmanande och förnyande sätt att skriva spänning. Man behöver inte ha skrivit i genren tidigare, tanken är att deltagarna kan anpassa sitt egna skrivande till tematiken. 

Kursen innehåller både skrivövningar, diskussion och korta föreläsningar. Veckoslutskursens poäng är inte att få färdiga manus till stånd, utan handlar om att bekanta sig och utvecklas som skribent. Oavsett vilken genre du vanligtvis skriver i är spänning ett hantverk som du kan ha nytta av.

Eva Frantz är svenskfinlands deckardrottning och har hittills publicerat sex verk. Tre av hennes böcker: Blå villan (2017), Den åttonde tärnan (2018) och Han var redan dö (2020) hör till hennes deckarserie om Anna Glad. Hallonbacken (2018) och Nattens drottning (2021) är spänning för barn. Frantz undervisar i skrivande runt om i Svenskfinland och har tidigare dragit workshops i deckarskrivande. Hon har erhållit flera priser, b.la . Suomen Dekkariseuras Johtolanka-pris. Utöversitt skrivande arbetar hon som journalist och ESC-kommentator vid Svenska Yle.

Kursen ges som närundervisning vid Bokens hus (Slottsgatan 24, Åbo) i mån av möjlighet beroende på det då rådande läget. Max 12 deltagare, minst åtta stycken för att kursen ska bli av. Senast en vecka före kursstart kontaktas deltagarna om praktiska arrangemang. Sista anmälningsdatumet är 19.3.2022. 

LÄRARE? Eva Frantz

VAR? Vid Bokens hus på Slottsgatan 24, Åbo 

TIDPUNKT? Lördag 2.4. kl.11-16 / Söndag 3.4. kl.11-16 

PRIS? 100 / 180 €

Nedsatt pris för studerande, arbetslösa, pensionärer och Bokens hus medlemmar.

 

Novellipaja 23.-24.4.2022

Novellipaja on viikonlopun mittainen tekstityöpaja, jossa osallistujat saavat palautetta novellistaan sekä ohjeita ja opastusta novellin kirjoittamiseen. Opettajan lisäksi osallistujat lukevat etukäteen tekstit, joista keskustellaan kurssilla. Valmistauduthan siis myös kommentoimaan muiden tekstejä! 

Jyrki Vainonen on kirjailija ja suomentaja, joka on opettanut luovaa kirjoittamista vuodesta 2000 lähtien mm. Oriveden ja Ahlmanin opistoissa sekä Viita-akatemiassa. Novellitaide on lähellä hänen sydäntään niin kirjailijana, opettajana kuin lukijana. Novellikokoelmia Vainonen on julkaissut neljä.

Ennakkotehtävä: Lähetä novelliteksti, josta haluat palautetta, viimeistään 9.4. Kirjan talolle, kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kirjan talo välittää tekstit opettajalle ja muille kurssiosallistujille etukäteen tutustuttavaksi. HUOM! Pelkkä ennakkotehtävän lähettäminen ei riitä ilmoittautumiseksi, kurssille haluavan on täytettävä lisäksi kurssi-ilmoittautumislomake. 

Kurssille mahtuu maksimissaan 12 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 8 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan). 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 9.4.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. 

MISSÄ? Kirjan talolla, Linnankatu 24, 20100 Turku

MILLOIN? la 23.4. klo 11-16 / su 24.4. klo 11-16

OPETTAJA? Jyrki Vainonen

HINTA? 100 / 180 €  

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Kurssi laskutetaan kurssin jälkeen.