Syksyn 2023 kurssit

 Tervetuloa Kirjan talon kursseille syyskaudella 2023! Tänäkin vuonna Kirjan talo tarjoaa monipuolisia kirjoituskursseja kirjoittaville ja niillekin, jotka haaveilevat kirjoittamisesta.

Kurssitarjotin saattaa vielä täydentyä, joten pidä silmällä Kirjan talon verkkosivuja sekä Facebook- ja Instagram-sivuja.

Lue lisää kursseista ja tutustu hakuohjeisiin täällä

Ilmoittaudu kirjoittajapiireihin ja viikonloppukursseille tästä

Hautomoihin ja akatemioihin haetaan erillisellä hakemuksella.

Kysymykset sähköpostilla: kurssit (at) kirjantalo.org

Kirjoittajapiirit

Proosan jatkopiiri 25.9. alkaen
Proosan jatkopiirissä opitaan proosan keinoista, tehdään kirjoitusharjoituksia sekä annetaan ja saadaan palautetta teksteistä. Kurssin tavoitteena on tarjota välineitä pidemmän kirjoitusprosessin tueksi sekä kehittää omia ideoita palautekeskustelujen avulla. Ohjaaja Petri Vieno. Viimeinen ilmoittautumispäivä 10.9.

Runon kirjoittajapiiri 27.9. alkaen
Runon kirjoittajapiirissä annetaan kielen yllättää. Yksittäisten runojen, kirjoittamisen ja kokoelmamuodonkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä. Opetuksen lähtökohtana on osallistujien runojen tarkka lukeminen ja niistä keskusteleminen. Ohjaaja Henriikka Tavi. Viimeinen ilmoittautumispäivä 10.9.

Proosan kirjoittajapiiri 28.9. alkaen
Proosapiirissä käydään läpi proosan kirjoittamisen perusteita, kuten henkilöhahmojen, dialogin ja miljöön rakentamista. Tapaamisissa tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia, kokeillaan erilaisia tyylejä sekä keskustellaan kirjoittamisesta muiden kanssa. Ohjaaja Riikka Kujanen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 14.9.

Verkkorunopiiri 5.10. alkaen
Kaipaatko palautetta runoistasi vai oletko pelkästään dediksen ruoskinnan tai kirjoitustehtävien tarpeessa? Verkkorunopiiri on loistava täsmälääke kirjoitusjumeihin. Ohjaaja Daniil Kozlov (Susinukke Kosola). Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.9.

Viikonloppukurssit

Kehollista kirjoittamista 2.–3.9.
Kurssilla tutustutaan japanilaiseen Shindo -rentoutumismenetelmään. Se auttaa pysähtymään ja antaa tilaa palautumiselle. Etenemme tehden vuorotellen erilaisia kehollisia harjoituksia ja kirjoittaen pieniä tuokioita, välillä vähän pidempään. Ohjaaja Riitta Mursula-Innanen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 19.8.

Kirjoita henkilö 2.–3.9.
Tällä viikonloppukurssilla tutkitaan henkilöä useasta eri näkökulmasta. Aloitamme henkilöhahmoon liittyvästä teoriasta, pohdimme henkilön luomisen apukeinoja esimerkkien avulla, etsimme henkilöitä läheltä ja kaukaa. Ohjaaja Minna Rytisalo. Viimeinen ilmoittautumispäivä 19.8.

Tarinan rakenne 9.–10.9.
Tarinan ja juonen rakenteesta on tehty lukuisia malleja Aristoteleen Runousopista alkaen. Tällä viikonloppukurssilla tavoitteena ei ole pakottaa omaa tarinaa tiettyyn tiukkaan malliin, vaan tutustua dramaturgisiin peruspalikoihin, jotka löytyvät kaikista (länsimaisista) rakennemalleista. Ohjaaja Marja Kangas. Viimeinen ilmoittautumispäivä 26.8.

Tekstejä taiteen pohjalta 23.–24.9.
Miten kirjoittaa maalaus tai sanallistaa tanssi? Miten kuvailla näkemäänsä tai kuulemaansa kiinnostavasti? Entä kuinka toimia, kun kohtaa kliseen? Viikonlopun aikana kirjoitamme lyhyitä harjoitustekstejä ja löydämme inspiraatiota ja iloa fiktion kirjoittamiseen eri taidemuodoista. Ohjaaja Anu Kaaja. Viimeinen ilmoittautumispäivä 9.9.

Proosan aika 7.–8.10.
Miten aikaa kirjoitetaan? Miten ajan kuvaus ja romaanin rakenne liittyvät yhteen? Mitä tarkoittaa tekstin tilallinen muoto, entä millaisia kiinnostavia ratkaisuja ajan ja rakenteen yhteydestä romaanigenrestä löytyy? Ohjaaja Emma Puikkonen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 23.9.

Miten kirjoittaa pahuudesta – Dekkaristin työkalupakki 14.–15.10.
Haluatko dekkaristiksi? Kirjoituskurssilla saat käytännön vinkkejä rikostarinoiden ideointiin ja suunnitteluun, juonen rakenteluun sekä kiinnostavien henkilöhahmojen ja miljöön kuvailuun. Ohjaaja Tuire Malmsted. Viimeinen ilmoittautumispäivä 30.9.

Kamalan ihanaa kauhua – kauhuelementtien hyödyntäminen kirjoittamisessa 28.-29.10.
Kiinnostaako kauhu? Haluaisitko tekstiisi lisää jännitystä ja tunnelmaa? Kamalan ihanaa kauhua -kurssilla sukelletaan kauhun maailmaan ja tutustaan sen rakennusaineisiin. Ohjaaja Frida Maria Pessi. Viimeinen ilmoittautumispäivä 14.10.

Lavarunokurssi 18.–19.11.

Lavarunokurssilla kirjoitetaan esitettäväksi tarkoitettua runoutta ja tutustutaan sen esittämisen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten äänenkäyttöön sekä tilan ja rekvisiitan hyödyntämiseen. Harjoitellaan myös mikrofonin käyttöä, mietitään keinoja esiintymisjännityksen hallitsemiseen ja esiintymiseen valmistautumiseen. Ohjaaja Juho Kuusi. Viimeinen ilmoittautumispäivä 4.11.

Oma huone (Omaa aikaa, aikaa itselle) 2.–3.12.

Retriittimäinen omakuvallisen kirjoittamisen viikonloppu. Tällä viikonloppukurssilla voidaan levätä ja tunnustella taiteen kykyä antaa voimaa. Kirjoitetaan juuri sitä, mikä nyt kutsuu ja haluaa huomiota. Ohjaaja Veera Lehtola. Viimeinen ilmoittautumispäivä 18.11.

Hautomot

Fragmenttiproosan hautomo 17.9. alkaen
Fragmentit voivat olla teoksen työstämisen työtapa, mutta myös teoksen lopullinen taiteellinen muoto. Fragmenttihautomossa pohditaan fragmenttityön ydintä: miten tekstipirstaleita luodaan ja miten niitä kehitellään käsikirjoitukseksi. Ohjaaja Siri Kolu. Viimeinen hakupäivä 27.8.

Akatemiat

Kirjailija-akatemia 19.10. alkaen
Kirjan talon Kirjailija-akatemia on tarkoitettu kirjailijan urasta haaveileville luoville kirjoittajille. Akatemiassa ylläpidetään tekstin tuotantokykyä, opitaan itsestä kirjoittajina ja lukijoina, sekä työstetään jokaisen osallistujan omaa pitkää kaunokirjallista teosta. Akatemian lukuvuoden aikana kukin osallistuja kirjoittaa myös novellin, jotka on tarkoitus julkaista ryhmän yhteisenä antologiana lukuvuoden päätteeksi, kesällä 2024. Ohjaaja Jussi Seppänen. Viimeinen hakupäivä 2.10.

Sanataideakatemia 19.10. alkaen
Sanataideakatemia on lukuvuoden mittainen koulutus, jossa tutustutaan sanataiteen perusteisiin ja opitaan luovien ryhmien ohjaamisesta monenlaisissa ympäristöissä ja ryhmissä. Oppiminen tapahtuu lukemalla, keskustellen ja sanataiteen harjoituksia tekemällä. Sanataideakatemia on yhteisö, jossa voi herätellä omaa luovuutta, löytää uusia sanataidemenetelmiä ja kehittää ohjaustaitoja yhdessä ryhmän kanssa. Ohjaaja Hanna Dufva. Viimeinen hakupäivä 6.10.