Kirjoittajapiirit syksyllä 2022

Ilmoittautuminen kurssikaupassa aukeaa 15.8. klo 10.

 

Proosan kirjoittajapiiri

Proosapiirissä käydään läpi proosan kirjoittamisen perusteita, kuten henkilöhahmojen, dialogin ja miljöön rakentamista. Tapaamisissa tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia, kokeillaan erilaisia tyylejä sekä keskustellaan kirjoittamisesta muiden kanssa.

Kurssin tavoitteena on tarjota osallistujille inspiraatiota kirjoittamiseen ja välineitä oman äänen löytämiseen. Proosapiiri sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, eikä osallistuminen vaadi aikaisempaa kirjoitustaustaa.

Kurssi järjestetään etänä Zoomissa, osallistua voi siis mistä päin tahansa! Kurssille mahtuu maksimissaan 8 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 22.9. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Proosapiirin ohjaa Riikka Kujanen. Kujanen toimii tällä hetkellä kustannustoimittajana Editassa. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista ja yleistä kirjallisuustiedettä Turun yliopistossa ja on tehnyt erilaisia freelancer-töitä kustannusalalla sekä päätoimittanut kirjallisuuslehti Lumoojaa.

MISSÄ: Etänä Zoomissa

MILLOIN: Torstaisin 6.10. / 20.10. / 3.11. / 17.11. / 1.12. / 15.12. klo 18-20 etänä Zoomissa

OPETTAJA: Riikka Kujanen

HINTA: 120/220 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Etäopetukseen osallistuvilla on oltava käytössään lisäksi toimiva verkkoyhteys, mikrofoni, verkkokamera. Zoomin käyttö on osallistujille maksutonta.

 

Proosan jatkopiiri

Proosan jatkopiirissä opitaan proosan keinoista, tehdään kirjoitusharjoituksia sekä annetaan ja saadaan palautetta teksteistä. Kurssin tavoitteena on tarjota välineitä pidemmän kirjoitusprosessin tueksi sekä kehittää omia ideoita palautekeskustelujen avulla.

Kurssi eroaa proosapiiristä työskentelytavassaan: jatkopiirissä kehitellään laajempaa kokonaisuutta kuten romaania tai novellikokoelmaa. Valmista ideaa tekstille ei tarvitse olla ennalta eikä piiriin osallistuminen vaadi erityistä sitoutumista tai aiempaa kokemusta. Matalan kynnyksen kurssi sopiikin hyvin sekä proosapiirin käyneille että kaikille niille, joita pidemmän tekstin kirjoitusprosessi kiehtoo.

Proosan jatkopiirin ohjaa Petri Vieno. Vieno on opiskellut luovaa kirjoittamista ja yleistä kirjallisuustiedettä Turun yliopistolla, toiminut kustannustoimittajana Sammakon kustantamossa ja freelancerina sekä opettanut äidinkieltä ja kirjallisuutta yläkoulussa ja lukiossa.

Kurssille mahtuu maksimissaan 8 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 19.9.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

MISSÄ: Kirjan talolla, Nunnankatu 4 (Taiteen talo), 20700 Turku

MILLOIN: maanantaisin 3.10. / 17.10. / 31.10. / 14.11. / 28.11. / 12.12. klo 18-20

OPETTAJA: Petri Vieno

HINTA: 120 / 220 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

 

Runon kirjoittajapiiri

Runon kirjoittajapiirissä annetaan kielen yllättää. Yksittäisten runojen, kokoelmamuodon ja kirjoittamisenkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä, palautteen, kokeilujen ja uusien näkökulmien avulla. Kirjoittamisen lisäksi taitoja kehitetään myös runoja yhdessä lähilukemalla. Runon ilmaisukeinoja ja mahdollisuuksia käydään läpi osallistujien omien tekstien kautta, kunkin henkilökohtaiset tavoitteet huomioiden.

Kurssin ohjaa Henriikka Tavi. Tavi on runoilija ja kirjailija, joka opettaa kirjoittamista mm. Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla. Tavi on tehnyt paljon yhteistyötä kuvataiteilijoiden ja säveltäjien kanssa, ja musiikilliset, materiaaliset ja kuvalliset elementit ovat hänen kielessäänkin keskeisiä.

Tavi kuvailee omaa kirjoittamistaan seuraavasti: ”Kirjoittajana joudun usein sietämään pitkiä aikoja omaa aikaansaamattomuuttani ja kunnollisen idean puutetta. Ajattelen että kirjallinen idea on sisällön ja kirjallisten keinojen yhdistelmä, se on yhtä lailla tapa puhua kuin se mistä puhutaan. Joskus ideaa on parasta etsiä kirjoittamalla, joskus ei auta kuin odottaa. Ajattelen, että onnistunut ja iloa tuottava kirjoittamisprosessi on tulkitsevaa vuoropuhelua tekijästään pikkuhiljaa itsenäistyvän teoksen kanssa. Kirjoittaja on todellakin tekstiensä ensimmäinen lukija, niin kuin monesti sanotaan.”

Kurssille mahtuu maksimissaan 8 osallistujaa. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 6 (mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, kurssi perutaan ja ilmoittautuneille ilmoitetaan).

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 7.9.2022. Tämän jälkeen paikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta kurssit.kirjantalo@gmail.com. Kurssiosallistujiin ollaan yhteydessä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

MISSÄ: Kirjan talolla, Nunnankatu 4 (Taiteen talo), 20700 Turku

MILLOIN: keskiviikkoisin 21.9. / 5.10. / 19.10. / 26.10. / 16.11. / 30.11. klo 18-20

OPETTAJA: Henriikka Tavi

HINTA: 120 / 220 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

 

Poesikurs

Skriver du dikter och vill starta i gång ordentligt med skrivandet? Längtar du efter ett poesisammanhang där du kan inspireras och utvecklas i lyrikgenren? Klicka dig då in på Poesikursens distansträffar!

Poesikursen går ut på att skriva dikter och hitta den egna tematiken genom att experimentera med språket. Främsta fokus ligger på deltagarnas egna språkliga uttryck och skrivövningarna anpassas till deltagarnas önskemål och teman.

Tillsammans i grupp ger vi feedback på varandras dikter och diktskrivandet utvecklas längsmed kursens gång. Målet är att utvecklas i egen takt med sitt diktskrivande.

Poesikursens dragare är estradpoeten och författaren Rosanna Fellman. Fellman har tidigare undervisat som lärare vid Åbo arbetarinstitut och använder sig gärna av språkliga utmaningar i sina skrivövningar. Fellmans första kritikerrosade diktsamling Strömsöborna (2019) vann Vimma-priset och hennes andra diktbok Republikens President – Tasavallan Presidentti utkom våren 2022.

Sista anmälningsdag 14.9. Kursen ges som distansundervisning för att så många som möjligt från olika orter kan delta. Max åtta deltagare, men minst sex stycken. Om mindre än sex anmäler sig startar kursen ej. Senast en vecka före kursstart kontaktas deltagarna om praktiska arrangemang.

LÄRARE: Rosanna Fellman

TIDSSCHEMA: Varannan onsdag 27.9. / 12.10. / 26.10. / 9.11. / 23.11. / 7.12. kl. 18-20 på Zoom.

OBS! Ändrad datum för första lektion tisdag 27.9.

PRIS: 120 / 200 €
Nedsatt pris för studerande, arbetslösa, pensionärer och Bokens hus medlemmar.