Ilmoittautuminen kevään 2023 kursseille on alkanut

Tervetuloa Kirjan talon kursseille kevätkaudella 2023! Tänäkin vuonna Kirjan talo tarjoaa monipuolisia kirjoituskursseja kirjoittaville ja niillekin, jotka haaveilevat kirjoittamisesta. 

Kurssitarjotin saattaa vielä täydentyä, joten pidä silmällä Kirjan talon verkkosivuja sekä Facebook- ja Instagram-sivuja.

Kysymykset sähköpostilla: kurssit.kirjantalo@gmail.com

Kirjoittajapiirit

Runon kirjoittajapiiri, ”jatkoryhmä” 22.2. – 3.5., ryhmä kaikenlaisille runon  kirjoittajille 29.3. – 7.6. – Runon kirjoittajapiirissä annetaan kielen yllättää. Yksittäisten runojen, kirjoittamisen ja kokoelmamuodonkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä. Ohjaajana Henriikka Tavi. Ilmoittautuminen ryhmä A:han päättyy 11.2. Ilmoittautuminen ryhmä B:hen päättyy 18.3.

Proosan kirjoittajapiiri  2.3. – 11.5., etäkurssi – Proosapiirissä käydään läpi proosan kirjoittamisen perusteita kuten henkilöhahmojen, dialogin ja miljöön rakentamista. Ohjaajana Riikka Kujanen. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 18.2.

Proosan jatkopiiri 27.2. – 8.5. – Proosan jatkopiirissä opitaan proosan keinoista, tehdään kirjoitusharjoituksia sekä annetaan ja saadaan palautetta teksteistä. Ohjaajana Petri Vieno. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 18.2. 

Viikonloppukurssit

Dialogi 18.-19.2.2023 – Dialogi eli vuoropuhelu on yksi kaunokirjallisen ilmaisun keinoista. Miten dialogia kirjoitetaan ja miten siitä kehitetään toimivaa? Ohjaajana Marja Kangas. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 4.2.

Havaitse aiheesi 4.-5.3.2023  – Kaunokirjallisuus on tietokirjallisuutta siitä, miltä tuntuu elää. Jokaisella kirjoittajalla on siis oma asiantuntemuksen kohtansa, jossa hän on kiinnostavimmillaan. Ohjaajana Petri Tamminen. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 18.2.

Kirjoita henkilö! 18.-19.3.2023, etäkurssi – Tällä viikonloppukurssilla tutkitaan henkilöä useasta eri näkökulmasta. Aloitamme henkilöhahmoon liittyvästä teoriasta, pohdimme henkilön luomisen apukeinoja esimerkkien avulla, etsimme henkilöitä läheltä ja kaukaa. Ohjaajana Minna Rytisalo. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 4.3. 

Kirjoittajasta kirjailijaksi 1.-2.4.2023 – Miten käsikirjoituksesta tulee kirja ja kirjoittajasta kirjailija? Millainen rooli kustantamolla on kirjailijan työssä? Mitä kirjailijalta odotetaan, ja mitä kirjailija voi odottaa? Kirjan synty ja kirjailijaksi kasvaminen on useimmiten pitkä prosessi, joka opitaan kantapään kautta. Ohjaajana Stella Vuoma ja vierailijana Anni Kytömäki. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 18.3.

Runoja japanilaisittain 6.-7.5. – Japanilaisella runoudella on yli tuhannen vuoden katkeamaton historia. Tällä kurssilla tutustutaan klassiseen waka-runouteen ja sitä ympäröivään rikkaaseen kulttuuriin osana politiikkaa, sosiaalista ajanvietettä ja intiimiä rakkauskirjeenvaihtoa. Seuraamme runouden kehitystä tuhannen vuoden takaa Heian-hovista soturiluokankin suosimaan ketjurunouteen ja vaeltavien runoilijoiden lyhyisiin haikuihin. Osallistuvat saavat perustiedot eri runouden lajien käytännöistä ja pääsevät itse kokeilemaan kirjoittamista, sään salliessa jopa keväisessä kaupunkiluonnossa. Opettajana lehtori Jouni Elomaa, joka on opettanut japanin kieltä, kirjallisuutta ja kääntämistä yli 30 vuoden ajan niin Suomessa, Japanissa kuin useissa Euroopan maissa. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 22.4.

Hautomot

Romanttisen proosan hautomo 4.3. – 27.5. – Tällä kurssilla käymme läpi romanttisen proosan erityispiirteitä, tutkimme, miten vetävä juoni, jännite ja kiinnostavat henkilöhahmot syntyvät, kuinka miljöö luodaan ja kirjoitetaan mukaansatempaavaa dialogia. Ohjaajana Ann-Christin Antell. Viimeinen hakupäivä 18.2.

Kauhukirjallisuuden hautomo 25.3. – 27.5., etäkurssi – Rajatapauksissa paras tunnistamistapa on tämä: mikäli tunnet lajityypin ja olet lukenut muutakin kuin Stephen Kingiä, tiedät vastauksen itse. Kauhutarinassa ei ole kyse ulkokohtaisuuksista kuten mörköjen määrästä, vaan maailman näkemisestä tietystä kulmasta, omanlaisensa estetiikan läpi. Ohjaajana Marko Hautala. Yhdelle kurssikerralle saapuu vierailijaksi Johanna Sinisalo. Viimeinen hakupäivä 13.3.

Sanataiteen ohjaamisen kurssikokonaisuus

Video ja sanataide II 22.-23.4. Kurssilla kokeillaan ja tutkitaan liikkuvan kuvan ja sanataiteen yhteyttä ja harjoitellaan videokuvaamista, äänittämistä ja editointia. Viikonloppuna kokeillaan omakuvallisia harjoitteita ja kukin osallistuja käsikirjoittaa, kuvaa ja leikkaa oma lyhyen videotarinan tai runovideon.

Tämä kurssi on jatkoa syksyn videokurssille, mutta sopii kaikille liikkuvan kuvan ja sanataiteen yhteyksistä  ja käyttömahdollisuuksista kiinnostuneille, myös erilaisten luovien ryhmien ohjaajille. Viimeinen ilmoittautumispäivä 8.4.

Tilaa moninaisuudelle – esteettömyyttä tiloihin ja tapahtumiin (avoin kurssi) 20.-21.5. – Esteettömyys ja saavutettavuus ovat yhdenvertaisuutta käytännössä. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat tehdä tiloista ja tapahtumista terveellisempiä ja turvallisempia osallistujille ja tekijöille. Viimeinen ilmoittautumispäivä 6.5.

Sanataide & pelit 11.-12.3. – Tällä viikonloppukurssilla tutustutaan, miten monin tavoin sanataiteessa käytetään pelillisiä elementtejä mm. luovuuden herättelyyn, tyhjän paperin kammon ylittämiseen, kollaasitekstien ja muun yhteisöllisen sanataiteen tekemiseen ja lukutaidon saavutettavuuden edistämiseen. Viimeinen ilmoittautumispäivä 25.2.

Käytännön yhteisösanataidetta 25.-26.3. – Käytännön yhteisösanataidetta -viikonloppukurssilla esitellään yhteisösanataiteen mahdollisuuksia kulttuurihyvinvoinnin ja osallisuuden edistäjänä laajasti erilaiset kohderyhmät huomioiden. Mitä lisäarvoa yhteisötaiteelliset sanataidemenetelmät tuovat ryhmille ja sen jäsenille? Millainen ohjaajan rooli on yhteisötaidetyöskentelyssä? Miten menetelmiä voisi hyödyntää osana omaa työtä? Viimeinen ilmoittautumispäivä 11.3.

HUOM! Taiteilijapoolin jäsenille erillinen ilmoittautuminen sanataideryhmiin. Lue lisää: Sanataiteen ohjaamisen kurssikokonaisuus keväällä 2023 | Kirjan talo

Pitkän romaanin työrauha -seminaari 8.–10.8.

Kirjan talo järjestää elokuussa 2023 pitkän romaanin työrauha -seminaarin. Seminaarin ohjaajina toimivat Iida Rauma, Kirsi Alaniva ja Ville-Juhani Sutinen. Seminaari on kohdennettu kirjailijoille ja kirjoittamisen perehtyneille sekä vakaille harrastajille. Paikka Varsinais- Suomessa tarkentuu myöhemmin.

Hakuaika päättyy 3.4.2023.

Lisätiedot ja hakuohjeet täältä