Hautomot syksyllä 2023

Hautomoihin haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Hakuohjeet alempana.

 

Fragmenttiproosan hautomo

Kirjoitatko käsikirjoitustasi tekstifragmentteja tehden? Haluatko saada hautomosta työvälineitä miten verkottaa fragmentteja toisiinsa, miten tihentää fragmenttikudosta ja työstää tekstiä eteenpäin? 

Fragmentit voivat olla teoksen työstämisen työtapa, mutta myös teoksen lopullinen taiteellinen muoto – tällaista teoskäsialaa löytyy vaikkapa kirjailijoilta Annie Ernaux, Jenny Offill, Patricia Lockwood, Naja Marie Aidt, Maggie Nelson ja Clarice Lispector.

Fragmenttihautomossa pohditaan fragmenttityön ydintä: miten tekstipirstaleita luodaan ja miten niitä kehitellään käsikirjoitukseksi. Voiko fragmenteista tunnistaa aiheytimiä, joita kirkastamalla fragmenttien kirjoittamista voi tarkemmin suunnata. Hautomossa pohditaan rakennetta laajasti: tutkitaan maisemallisuutta, rihmastollisuutta ja verkkomaisuutta muotokielenä. Tavoite on, että syksyn kuluessa jokaisen hautomolaisen käsitys omasta rakennekäsialastaan syvenee.

Kirjoitamme fragmentteja, tutkimme fragmenttiproosateoksia, revittelemme ja ajattelemme proosaa taiteena uusiksi. Pidämme hauskaa ja teemme syvälle menevää tekstityötä.

Kurssiin kuuluu kuusi etätapaamista koko ryhmän kanssa sekä henkilökohtaista palautetta ohjaajalta.

Hautomoa ohjaa kirjailija, esitysdramaturgi ja sanataidekouluttaja Siri Kolu. Kolu on palkittu Finlandia-palkinnolla, Topelius-, Helakisa- ja Laivakello-palkinnolla sekä lukuisilla ulkomaisilla kirjallisuuspalkinnoilla. Kolu on toiminut kirjailijan tehtävänsä lisäksi mm. Vantaan sanataidekoulun rehtorina ja Turun kirjamessujen johtotroikassa. 

Hakeminen

Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Lähetä vapaamuotoinen esittelyt teosideastasi sekä 3-5 sivun tekstinäyte 27.8. mennessä osoitteeseen kurssit@kirjantalo.org. Otsikoi viesti ‘’Hakemus Fragmenttiproosan hautomoon’’.

Esittely: noin yksi liuska tai enintään 3000 merkkiä.

Tekstinäyte: 3-5 sivua (riviväli 2, fonttikoko 12)

OHJAAJA: Siri Kolu

AIKATAULU: Tapaamiset sunnuntaisin etänä Zoomissa sunnuntaisin klo 11-15

17.9. / 24.9. / 15.10. / 5.11. / 12.11. / 19.11. 

Huomioithan, että tällä kurssilla ei ole lähiopetusta.

HINTA: 590 / 990 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.