Hautomot syksyllä 2022

Autofiktiivisen kirjallisuuden hautomo

Vanha sanonta kertoo, että totuus on tarua ihmeellisempää. Siihen voisi lisätä, että totuuden ja tarun sekoittaminen se vasta ihmeellistä onkin!

Jos sinulla on haave autofiktiivisen kirjan kirjoittamisesta ja olet valmis tekemään sen eteen töitä, jatka lukemista. Autofiktiivisen kirjallisuuden hautomo voi nimittäin muuttaa koko elämäsi.

Onko tietokoneesi työpöydällä päiväkirjamerkintöjä, joissa saattaisi olla ainesta omakohtaiseen romaaniin? Tai ehkäpä näpyttelet päivät pitkät pohdintojasi Facebookiin, Instagramiin tai Twitteriin ja mietit aina julkaise-nappia painaessasi, mikset kirjoittaisi saman tien romaania. Kun vaan olisi joku, joka vähän jeesaisi…

Hautomotoiminta on tarkoitettu kirjoittajille, joilla on selkeä tavoite: oman kirjan kirjoittaminen. Hautomossa siirrämme syrjään joka ikisen asian, joka meinaa tulla kirjoittamisesi tielle. Mikään ei pysäytä sinua! Kuudella kokoontumiskerralla käsitellään idean jalostamista toteuttamiskelpoiseksi kirjoitusprojektiksi, editoinnin käytännön vaiheita sekä erilaisten rakenne- ja tyyliteorioiden soveltamista omaan työhön. Kuulostaako tylsältä? Älä huoli! Autofiktiivisen kirjallisuuden hautomo sisältää myös motivoivia puheita ja keskusteluita. Puhumattakaan siitä, että pääset esittämään kysymyksiä niin kirjailijavieraalle kuin ansioituneelle kustannustoimittajallekin.

Keskeinen osa hautomotoiminnassa on oman tekstikokonaisuuden työstämisellä. Kaikkien osallistujien kanssa määritellään jo kurssin aluksi henkilökohtaiset tavoitteet kurssin suhteen, ja näihin pääsemistä tuetaan henkilökohtaisella ohjauksella. Kurssimaksu sisältää myös yksilöohjausta kullekin osallistujalle. Henkilökohtaisen palautteen lisäksi käsikirjoituksia kehitetään eteenpäin myös vertaispalautteen avulla.

Kurssi toteutetaan kokonaan etänä, joten voit osallistua siihen, missä ikinä oletkin.

Hautomoa ohjaa toimittaja-kirjailija Sisko Savonlahti. Savonlahti on työskennellyt vapaana toimittajan kymmenen vuotta sekä kirjoittanut kaksi autofiktiivistä romaania – ensimmäisen “rakkaudesta lajiin”, toisen väkisin.

Tällä hetkellä Savonlahti kirjoittaa kahta romaania. Toinen niistä on autofiktiota.

Hakeminen
Hautomoon haetaan motivaatiokirjeellä ja tekstinäytteellä. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Lähetä tekstinäyte sekä motivaatiokirje sähköpostitse kurssit.kirjantalo@gmail.com viimeistään 4.10.2022. Otsikoi viesti “Hakemus autofiktion hautomoon”.

Ohjeet motivaatiokirjeen ja tekstinäytteen laatimiseen:

1. Motivaatiokirje. Kerro kuka olet ja minkälaisen kirjan haluaisit kirjoittaa. Mainitse, mikä kirja tai teksti on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen elämäsi aikana. Kerro, mitä olet kirjoittanut tähän mennessä ja mitä erityisesti toivot kurssilta.

2. Tekstikokonaisuuden esittely ja tekstinäyte (samassa tiedostossa, käytä väliotsikoita “Esittely” ja “Tekstinäyte”):

Esittely. Kuvaile lyhyesti tekstikokonaisuutta, jota haluat tulla työstämään kurssille. Esittele ainakin aihe, kevyt synopsis ja tärkeimmät temaattiset kysymykset (jos olet jo tunnistanut ne; novellikokoelman tapauksessa kerro, jos olet  tunnistanut yhteisiä teemoja novellien välillä). Kerro myös, miten paljon tekstiä sinulla on valmiina, ja miten pitkään olet tähän mennessä ehtinyt työstää sitä.

Tekstinäyte. Yritä valita näyte, joka kertoo jotakin sinusta itsestäsi kirjoittajana (lisäksi toki kannattaa valita kirjoitusteknisesti hyvä näyte). Näytteen ei tarvitse olla samasta kokonaisuudesta, jolla osallistut kurssille. Tekstinäytteen maksimipituus on viisi (5) sivua. Se voi olla lyhytproosasikermä tai muutamia sivuja novellista tai romaanikäsikirjoituksesta. Jos teksti on katkelma, liitä alkuun lauseen tai parin kuvaus, mihin yhteyteen teksti kuuluu.

OHJAAJA: Sisko Savonlahti

AIKATAULU: Tapaamiset etänä Zoomissa lauantaisin klo 12-16.

Syksy 2022
la 22.10. / la 19.11. / la 17.12. klo 12-16

Kevät 2023
la 21.1. / la 18.2. / la 25.3. klo 12-16

HINTA: 590 / 990 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

 

Feelgood-hautomo

Muhiiko käsilaukussasi viihteellinen hyvän mielen romaanikäsikirjoitus? Kupliiko koneellasi rakkausromaani? Vai käsitteletkö jotain omakohtaista ja kipeääkin, mutta kepeästi? Onko päähenkilösi moderni tai historiallinen nainen, joka yrittää järjestellä omaa elämäänsä ja identiteettiään? Sanovatko muut, että kirjoitat hömppää, vaikka sinä haluat vain kaataa patriarkaatin?

Feelgood-hautomossa haravoidaan viihdeproosan uhkia ja mahdollisuuksia. Fokuksessa on kirjoitusrutiinin rakentaminen ja oman käsikirjoituksen kehittäminen kohti kustantamokierrosta. Opettajan vetämien teorialuentojen ja kirjoitusharjoitusten lisäksi keskustellaan, luetaan toisten käsikirjoituksia ja muuta materiaalia, saadaan ja annetaan palautetta. Työskennellään pareittain, pienryhmässä, koko porukalla. Teorialuennoilla syvennytään erityisesti henkilöverkon rakentamiseen, tarinan anatomiaan ja dialogiin, kieltä sekä huumorin ja seksin kirjoittamista unohtamatta!

Eikä siinä vielä kaikki! Keväällä 2023 tavataan vieraita kustantamolta.

Hautomo kokoontuu kuusi kertaa lauantaisin n. kuukauden välein syksystä 2022 kevääseen 2023. Hautomo järjestetään kokonaan etänä Zoomissa. Lisäksi työskennellään Facebook-ryhmässä. Jokainen osallistuja tapaa hautomon vetäjän 4 kertaa yksärikeskusteluissa. Keskustelut järjestetään myös etänä.

Hautomon ohjaa Marja Kangas. FM, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kangas on opettanut 15 vuotta teatteria, dramaturgiaa ja luovaa kirjoittamista. Häneltä on julkaistu kaksi romaania: Miestä näkyvissä (WSOY 2020) ja Miehiä ja mielenrauhaa (WSOY 2022). Tällä hetkellä hän kirjoittaa kolmatta romaaniaan.

www.marjakangas.net

Voinko hakea?
Hae, jos sinulla on tekeillä hyvän tuulen viihteellinen romaani ja olet motivoitunut kehittämään ja muuttamaankin sitä. Hae, jos koet osaavasi antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta ja pystyt työskentelemään itsenäisesti tapaamisten välillä. Hautomosta saa parhaan hyödyn irti, kun sinulla on vahva motivaatio käsikirjoituksesi suhteen.

Ja hei: feelgood on sukkahousujen tapaan venyvä genremääritelmä, ja hautomoon mahtuu käsiksiä myös ns. käsilaukun ulkopuolelta! Jos olet epävarma käsiksesi sopivuudesta tai sinulla on muita kysymyksiä, laita ihmeessä meiliä: authormarjakangas@gmail.com.

Hakeminen
Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Lähetä hakemus sähköpostitse kurssit.kirjantalo@gmail.com viimeistään 16.9.2022. Otsikoi viesti “Hakemus feelgood-hautomoon”. Hakemuksen maksimipituus on 4 sivua (fonttikoko 12, riviväli 1,5). Lähetä koko hakemus yhtenä PDF:nä.

Kirjoita hakemukseen:

  • Synopsis: max. sivun mittainen juonitiivistelmä romaanistasi: esittele henkilögalleriasi ja kerro ainakin tarinan alkutilanne, keskeiset käännekohdat ja suunnittelemasi loppuratkaisu.
  • Tekstinäte: kaksi liuskaa romaanin tekstiä valitsemastasi kohdasta
  • Esittely: kerro itsestäsi kirjoittajana. Kerro lisäksi romaanin tähän astisesta prosessista, esimerkiksi kuinka paljon sinulla on materiaalia ja mitä asioita haluat erityisesti työstää romaanissasi.

OHJAAJA: Marja Kangas

AIKATAULU: Kokoontumiset lauantaisin klo 10-14 etänä Zoomissa.

Syksy 2022
la 8.10. / la 5.11. / la 3.12. klo 10–14

Kevät 2023
la 14.1. / la 11.2. / la 18.3. klo 10-14

HINTA: 590 / 990 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden hautomo

Onko sinulla mietittynä idea lasten- tai nuortenkirjaan tai kenties jo kokonainen käsikirjoituspöytälaatikossa? Tällä kurssilla käymme läpi lapsille ja nuorille kirjoittamisen erityispiirteitä, tutkimme tarinoiden imun syntyä ja kaivamme esiin sisäisen lapsemme. Tapaamisten pääpaino on vertaispalautteissa ja jokainen osallistuja saa asettaa itselleen sopivat työskentelytavoitteet tapaamisten välisille ajoille.

Pääset keskustelemaan käsikirjoituksestasi myös henkilökohtaisessa palautesessiossa ohjaajan kanssa. Kurssiin sisältyy kaksi vierailua: kirjailija Anniina Mikama ja WSOY:n Laura Andersson käyvät kertomassa työstään ja vastaamassa kysymyksiin.

Mukaan voivat hakea kaikki, joiden proosakäsikirjoitus tai sen idea on suunnattu kouluikäisille lapsille, nuorille tai nuorille aikuisille (YA). Kurssi kestää marraskuusta helmikuuhun ja tapaamiset pidetään kuutena lauantaina Zoomissa – voit siis osallistua mistä päin maailmaa tahansa.

Ohjaajana toimii kirjailija, VTM Elina Rouhiainen (s. 1988), jolta on tähän mennessä ilmestynyt yhteensä kahdeksan lasten- ja nuortenromaania. Niistä Muistojenlukija (Tammi 2017) voitti parhaan kotimaisen nuortenromaanin Topelius-palkinnon ja viimeisin, lapsille suunnattu Valkeantuoja (Minerva 2021), pääsi Arvid Lydecken -palkintoehdokkaaksi.

Hakeminen
Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Kurssille haetaan noin yhden sivun pituisella synopsiksella tai alustavalla työsuunnitelmalla sekä lyhyellä, vapaamuotoisella kirjeellä, jossa kerrot itsestäsi kirjoittajana. Halutessasi voit laittaa mukaan myös korkeintaan viiden sivun pituisen tekstinäytteen käsikirjoituksestasi.

Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen kurssit.kirjantalo@gmail.com 9.10. mennessä. Otsikoi viesti “Hakemus lasten- ja nuortenkirjallisuuden hautomoon”. Valituille ilmoitetaan viimeistään 17.10.

OHJAAJA: Elina Rouhiainen

AIKATAULU: Tapaamiset lauantaisin klo 11-15 etänä Zoomissa.

Syksy 2022
la 5.11. / la 19.11. / la 10.12. klo 11-15

Kevät 2023
la 14.1. / la 4.2. / la 25.2. klo 11-15

HINTA: 590 / 990 €
Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.