Hautomot keväällä 2024

Hautomoihin haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Hakuohjeet alempana.

Romaanihautomo 

 Oletko aina halunnut kirjoittaa romaanin? Onko koneellasi keskeneräinen käsikirjoitustiedosto? Tarvitsisiko käsikirjoituksesi tukea ja tsemppausta sekä ymmärtävän lukijan ja kehittävää palautetta? 

 Tätä kaikkea tarjoaa uusi romaanikirjoittamisen hautomo! Hautomo on tarkoitettu kirjoittajille, joilla on selkeä tavoite saada romaaninsa julkaistuksi. Hautomossa keskitytään käsikirjoituksen hiomiseen ja kehittämiseen kohti kustantamokierrosta.  

Hautomossa käsitellään romaanikirjoittamiseen liittyviä asioita teorialuentojen ja kirjoitusharjoitusten avulla, ja lisäksi keskustellaan, luetaan toisten käsikirjoituksia ja mahdollista muuta materiaalia, saadaan ja annetaan palautetta. Työskentely tapahtuu pareittain, pienryhmässä, koko porukalla. Hautomossa syvennytään erityisesti kirjoittamisen esteiden poistamiseen, kokonaisrakenteen hahmotteluun, henkilösuhteiden kiinnostavuuteen ja kieleen rakenteiden palveluksessa sekä editointiin ja tekstin hiomiseen. 

 Syksyllä 2024 saamme vieraaksi kustantamon edustajan kertomaan, miten kannattaa kirjoittaa ja millainen teksti ylittää julkaisukynnyksen. 

Hautomo kokoontuu kuusi kertaa kahden viikon välein perjantaisin loppukeväällä 2024 ja maanantaisin syksyllä 2024. Hautomo järjestetään kokonaan etänä Zoomissa. Lisäksi työskennellään Facebook-ryhmässä. Jokainen osallistuja tapaa hautomon vetäjän 4 kertaa yksityiskeskustelussa. Myös keskustelut toteutetaan etänä. 

 Keskeinen osa hautomotoimintaa on oman tekstikokonaisuuden työstäminen. Kurssin alussa jokainen määrittelee tavoitteensa kurssin suhteen, ja näihin pääsemistä tuetaan henkilökohtaisella ohjauksella. Kurssimaksu sisältää myös yksilöohjausta kullekin osallistujalle. Henkilökohtaisen palautteen lisäksi käsikirjoituksia kehitetään myös vertaispalautteen avulla. 

 Hautomoa ohjaa kirjailija, FM Minna Rytisalo. Rytisalo on entinen opettaja ja nykyinen kirjailija, jonka teokset ovat lukijoiden rakastamia ja kriitikoiden ylistämiä. Häneltä on julkaistu kolme romaania – Lempi (2016), Rouva C. (2018) ja Jenny Hill (2023) sekä yhdessä Tommi Kinnusen kanssa kirjoitettu koulun nykytilaa kommentoiva Huokauksia luokasta (2023).  

 Hakeminen
Hautomoon haetaan synopsiksella ja tekstinäytteellä. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta, minkä jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi. 

Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen kurssit@kirjantalo.org viimeistään 5.4. Otsikoi viesti “Hakemus romaanihautomoon”. Käytä hakemuksessasi väliotsikoita synopsis, tekstinäyte ja esittely. 

  • Synopsis: max. sivun mittainen juonitiivistelmä romaanistasi: esittele aihe, synopsiksen pääkohdat, tärkeimmät teemat, ehkä jotain henkilöistä.  
  • Tekstinäyte: kaksi liuskaa romaanin tekstiä valitsemastasi kohdasta. Voit perustella, miksi valitsit juuri tämän katkelman. 
  • Esittely: kerro itsestäsi kirjoittajana. Kerro lisäksi romaanin tähän astisesta prosessista, esimerkiksi paljonko tekstiä sinulla on valmiina, miten pitkään olet työstänyt sitä ja mitä asioita haluat erityisesti työstää romaanissasi.  

 Voinko hakea?
Kyllä, jos sinusta tuntuu, että käsikirjoituksesi kaipaisi asiantuntevaa sparrausta. Kyllä, jos olet motivoitunut kehittämään tekstiä ja kehittymään kirjoittajana. Kyllä, jos koet osaavasi antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta ja pystyt työskentelemään itsenäisesti tapaamisten välillä. Hautomosta saa parhaan hyödyn, kun sinulla on vahva motivaatio käsikirjoituksesi suhteen. 

 OHJAAJA: Minna Rytisalo 

 AIKATAULU: Tapaamiset sunnuntaisin etänä Teamsissa perjantaisin 19.4. / 3.5. / 17.5. / ja maanantaisin 5.8. / 19.8. / 2.9. klo 16–20 

 Huomioithan, että tällä kurssilla ei ole lähiopetusta. 

 HINTA: 590 / 990 € 

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus. 

 Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen. 

 

Runohautomo 

Onko sinulle kerääntynyt kasa runoja, mutta et tiedä, miten liimata ne yhteen? Tai päinvastoin: Onko sinulla idea siitä, millaisen runokokonaisuuden haluaisit tuottaa, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? 

Kokonaisuuden hallinta on tärkeä taito  – oli kyse sitten lavarunoesityksestä, kirjasta, zinestä tai jopa runopostikortista. Jokainen sivu nivoutuu sitä edeltäneisiin, jokaisesta lavarunoesityksestä on luettavissa yksittäisten runojen kannattelema draaman kaari. 

Runohautomossa perehdytään erilaisiin tapoihin tuottaa, editoida ja hallita kokonaisuuksia, sekä etsitään kullekin sopivia yksilöllisiä työkaluja kaunokirjalliseen työskentelyyn. Tapaamisissa tutkitaan esimerkkien ja tehtävien kautta hyvän kokonaisuuden rakennetta ja pohditaan, millainen kokonaisuus parhaiten tukisi kunkin runoilijan päämääriä. 

Kurssiin kuuluu kuusi etätapaamista koko ryhmän kanssa sekä henkilökohtaista palautetta ohjaajalta. 

Kurssin ohjaa Daniil Kozlov. Taiteilijanimeltään Susinukke Kosola on pietarilaissyntyinen, Turussa asuva kirjoittaja ja kirjallisuusalan sekatyöläinen. Häneltä on julkaistu kolme runokirjaa ja yksi esseistiikkaa, runoutta ja säeromaanimuotoa yhdistävä genrehybridi. Teokset ovat saaneet kriitikoiden suitsutusta, palkintoja ja ehdokkuuksia. 

Hakeminen 

Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi. 

Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen kurssit@kirjantalo.org viimeistään 21.2. Otsikoi viesti “Hakemus runohautomoon”.  

  • Tekstinäyte: Lähetä neljä kirjoittamaasi runoa niin, että jokainen alkaa selkeästi omalta sivultaan. Jos kirjoitat runoelmaa tai pidempiä runoja, niin lähetä 6-8 sivun näyte. Voit perustella valintojasi. 
  • Esittely: Kerro itsestäsi kirjoittajana. Kerro lisäksi runojen kirjoittamisen tähänastisesta prosessista ja mitä asioita haluat erityisesti työstää runojen kirjoittamisessasi. 


OHJAAJA: Daniil Kozlov “Susinukke Kosola” 

AIKATAULU: Tapaamiset etänä Zoomissa keskiviikkoisin klo 12–16 6.3. / 20.3. / 3.4. / 17.4. / 29.5. klo 12–16

Huomioithan, että tällä kurssilla ei ole lähiopetusta. 

HINTA: 590 / 990 € 

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus. 

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.