Hautomot keväällä 2023

Kevään hautomoissa perehdytään kauhuun ja romanttiseen proosaan. Hautomoihin voi hakea heti. Lue hakuohjeet ja viimeiset hakupäivämäärät alta.

Kauhukirjallisuuden hautomo

Kummitteleeko kansioissasi kauhutarina, joka on hyytynyt kesken tai kaipaa elävöittämistä? Mikäli vastaus on myöntävä, jatka lukemista.

Kauhu on lajityyppi, joka käsitetään usein kapeasti, vaikka kyseessä on ehkä monisyisin genrekirjallisuuden laji. Se voi olla psykologista, yliluonnollista, toiminnallista, filosofista, surrealistista, humoristista, räiskyvän väkivaltaista tai hienovaraisesti tunnelmoivaa. Kaikki käy, jopa siinä määrin, että joskus on vaikea päättää, onko tarina kauhua vai ei.

Rajatapauksissa paras tunnistamistapa on tämä: mikäli tunnet lajityypin ja olet lukenut muutakin kuin Stephen Kingiä, tiedät vastauksen itse. Kauhutarinassa ei ole kyse ulkokohtaisuuksista kuten mörköjen määrästä, vaan maailman näkemisestä tietystä kulmasta, omanlaisensa estetiikan läpi.

Kurssilla kunnioitetaan kauhugenreä kaikissa muodoissaan ja autetaan kirjoittajaa löytämään juuri omalle tarinalleen toimivat ratkaisut. Kaikkia kauhun alalajeja koskevat kuitenkin esimerkiksi seuraavat kysymykset: Kuinka manipuloida lukijaa? Pitääkö kliseitä välttää? Kuinka hahmottaa tarinan rytmiä ja rakennetta? Pitääkö kauhutarinan pelottaa?

Vastaukset vaihtelevat tapauskohtaisesti, mutta kysymysten pohtiminen auttaa hahmottamaan juuri oman tarinan kirjoittamisessa.

Kurssiin kuuluu kuusi etätapaamista koko ryhmän kanssa sekä henkilökohtaista palautetta ohjaajalta. Vieraana yhdessä tapaamisessa on Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

Hautomoa ohjaa kirjailija Marko Hautala. Hautalan tuotantoon kuuluu kauhuromaaneja, äänikirjoja ja novelleja, joita on käännetty useille kielille. Hän on saanut teoksistaan Tiiliskivi- ja Kalevi Jäntin palkinnot sekä ollut ehdolla yhdysvaltalaisen Shirley Jackson Awardin saajaksi.

Hakeminen

Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Lähetä vapaamuotoinen esittely romaani-ideastasi sekä 3-5 sivun tekstinäyte 13.3. mennessä osoitteeseen kurssit.kirjantalo@gmail.com. Otsikoi viesti ‘’Hakemus Kauhuhautomoon’’.

Esittely: noin yksi liuska tai enintään 3000 merkkiä.

Tekstinäyte: 3-5 sivua (riviväli 2, fonttikoko 12)

OHJAAJA: Marko Hautala

AIKATAULU: Tapaamiset etänä Zoomissa lauantaisin klo 12-16.

25.3. / 15.4. / 29.4. / 6.5. / 20.5. / 27.5.

Huomioithan, että tällä kurssilla ei ole lähiopetusta.

HINTA: 590 / 990 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus.

Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.

Romanttisen proosan hautomo

Onko sinulla idea romanttiseen romaaniin tai kenties jo kokonainen käsikirjoitus kirjoitettuna? Romanttista proosaa on nykyisin hyvin monenlaista, esim, sateenkaarispefiä, kauhua, jännitystä, chick-litiä ja historiallista proosaa, joissa on mukana romantiikkaa. Tällä kurssilla käymme läpi romanttisen proosan erityispiirteitä, tutkimme, miten vetävä juoni, jännite ja kiinnostavat henkilöhahmot syntyvät, kuinka miljöö luodaan ja kirjoitetaan mukaansatempaavaa dialogia. Tapaamisten pääpaino on vertaispalautteissa ja jokainen osallistuja saa ja saa antaa palautetta. Kurssin päätteeksi pääset keskustelemaan käsikirjoituksestasi myös henkilökohtaisessa palautesessiossa ohjaajan kanssa. Mukaan voivat hakea kaikki, jotka haluavat ideoita ja vinkkejä, kuinka edistää käsikirjoitustaan.

Ohjaajana toimii kirjailija, FM Ann-Christin Antell, jolta on tähän mennessä ilmestynyt kolme Puuvillatehdas-sarjan romaania, jotka ovat lajityypiltään historiallista romantiikkaa. Menestyssarjan käännösoikeudet on myyty useisiin maihin.

Hakeminen

Mukaan mahtuu kahdeksan kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan valinnasta ja jonka jälkeen he ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova. Hautomo toteutuu, mikäli kelpoisia hakijoita on tarpeeksi.

Hautomoon haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Kurssille haetaan noin yhden sivun mittaisella alustavalla työsuunnitelmalla romaanistasi sekä lyhyellä, vapaamuotoisella kirjeellä, jossa kerrot itsestäsi kirjoittajana. Halutessasi voit laittaa mukaan myös korkeintaan viiden sivun pituisen tekstinäytteen käsikirjoituksestasi.

Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen kurssit.kirjantalo@gmail.com 18.2. mennessä. Otsikoi viesti “Hakemus romanttisen proosan hautomoon”.

Huomioithan, että kurssilla ei ole etämahdollisuuksia.

OHJAAJA: Ann-Christin Antell

AIKATAULU: Tapaamiset lauantaisin klo 11-15

4.3. / 18.3. / 15.4. / 29.4. / 13.5. / 27.5.

HINTA: 990 / 590€

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Osamaksumahdollisuus. Kurssi laskutetaan ensimmäisen kurssikerran jälkeen.