Hautomot keväällä 2022

Tutustu kevään 2022 hautomoihin!

 

  • Spekulatiivisen fiktion hautomo (hae viimeistään 29.1.2022)
  • Dekkarihautomo (hae viimeistään 5.2.2022)

 

Hae hautomoihin keväällä 2022 tästä! 

 

Kysymyksiä hautomoihin hakemisesta voi lähettää sähköpostitse tuottaja.kirjantalo@gmail.com.  Huom! Lomakkeen käyttö vaatii Google-tunnuksien käyttöä. Mikäli ilmoittautumislomakkeen kanssa on ongelmia, voit lähettää hakemuksesi myös sähköpostitse.

 

Spekulatiivisen fiktion hautomo

Kirjoitatko sujuvasti mahdottomasta ja keksit uusia planeettoja aamupalalla? Työstätkö jo omaa tieteis- tai fantasiateostasi? Haluaisitko, että joku tukisi juuri sinun tekstikokonaisuutesi syntyä? Tuo romaanikäsikirjoituksesi tai novellikokoelmasi aihio kevääksi spefihautomoon kypsymään! 

Hautomotoiminta on tarkoitettu tavoitteellisesti kirjoittaville spefisteille. Kuudella kokoontumiskerralla käsitellään idean jalostamista toteuttamiskelpoiseksi kirjoitusprojektiksi, editoinnin käytännön vaiheita sekä erilaisten rakenne- ja tyyliteorioiden soveltamista omaan työhön. Rautaisen käytännöllisyyden vastapainoksi puhumme myös spekulatiivisen fiktion uusista tuulista, pohdimme omia kirjoitusmotivaatioita sekä puhumme pitkäjänteisen kirjoittamisen psykologisesta ulottuvuudesta. 

Keskeinen osa hautomotoiminnassa on oman tekstikokonaisuuden työstämisellä. Kaikkien osallistujien kanssa määritellään jo kurssin aluksi henkilökohtaiset tavoitteet kurssin suhteen, ja näihin pääsemistä tuetaan henkilökohtaisella ohjauksella. Kurssimaksu sisältää 4 h yksilöohjausta kullekin osallistujalle. Henkilökohtaisen palautteen lisäksi käsikirjoituksia kehitetään eteenpäin myös vertaispalautteen avulla. 

Lisäksi kurssilla käy kirjailijavieras sekä kustannustoimittaja kertomassa julkaisukentän nykytilanteesta. 

Olitpa suunnittelemassa ihmisluonteen syvintä olemusta luotaavaa transhumanistista scifiä, kirjoittamassa suurinta ja vakavinta fantasiaeeposta sitten Tolkienin päivien tai mullistamassa suomalaisen viihdespefin kenttää iloisimmalla kentauriromanssilla ikinä, tämä hautomo tukee sinua pääsemään tavoitteeseesi. Hautomoon voi osallistua myös lapsille tai nuorille suunnatulla teoksella. Kurssi toteutetaan kokonaan etänä, joten voit liittyä mukaan mistä tahansa päin maailmaa. 

Hautomoa ohjaa Atorox-palkittu sf-kirjoittaja Reetta Vuokko-Syrjänen. Oman kirjoittamisen ohella Reetta toimittaa novelliantologioita ja nauttii uusien tarinoiden löytämisestä. Tällä hetkellä Reetta viimeistelee kesällä 2022 ilmestyvää tieteisromaaniaan sekä valmistelee kritiikkisarjaa spekulatiivisesta sarjakuvasta. 

HAKEMINEN

Hautomoon haetaan motivaatiokirjeellä ja tekstinäytteellä. Mukaan mahtuu kahdeksan (8) kirjoittajaa. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan ja tämän jälkeen ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova.

Täytä hakemustiedot ja lähetä tekstinäyte sekä motivaatiokirje tämän lomakkeen kautta viimeistään 29.1.2022: hautomohaku kevät 2022

Mikäli ilmoittautumislomakkeen kanssa on ongelmia, voit lähettää hakemuksesi myös sähköpostitse.

Ohjeet motivaatio kirjeen ja tekstinäytteen laatimiseen:

  1. Motivaatiokirje. Kerro kuka olet, mitä kirjoitat ja ennen kaikkea miksi kirjoitat. Avaa tavoitteitasi erityisesti nyt työn alla olevan käsikirjoituksen suhteen. Kerro, mitä haluaisit olla kirjoittanut kurssin päätteeksi – henkilökohtaiset tavoitteesi kurssin aikana suunnitellaan tämän mukaan. 

2. Tekstikokonaisuuden esittely ja tekstinäyte (samassa tiedostossa, käytä väliotsikoita “Esittely” ja “Tekstinäyte”). 

Esittely. Kuvaile lyhyesti tekstikokonaisuutta, jota haluat tulla työstämään kurssille. Esittele ainakin aihe, kevyt synopsis ja tärkeimmät temaattiset kysymykset (jos olet jo tunnistanut ne; novellikokoelman tapauksessa kerro, jos olet  tunnistanut yhteisiä teemoja novellien välillä). Kerro myös, miten paljon tekstiä sinulla on valmiina, ja miten pitkään olet tähän mennessä ehtinyt työstää sitä. 

Tekstinäyte. Yritä valita näyte, joka kertoo jotakin sinusta itsestäsi kirjoittajana (lisäksi toki kannattaa valita kirjoitusteknisesti hyvä näyte). Näytteen ei tarvitse olla samasta kokonaisuudesta, jolla osallistut kurssille. Tekstinäytteen maksimipituus on viisi (5) sivua. Se voi olla lyhytproosasikermä tai muutamia sivuja novellista tai romaanikäsikirjoituksesta. Jos teksti on katkelma, liitä alkuun lauseen tai parin kuvaus, mihin yhteyteen teksti kuuluu. 

OHJAAJA

Reetta-Vuokko Syrjänen

AIKATAULU

Tapaamiset la 12.2. / su 13.2. / su 27.3. / la 23.4. / la 28.5. / la 18.6. klo 11-15 etänä

HINTA

550 / 900 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille.

 

Dekkarihautomo

Kirjan talon dekkarihautomo on tarkoitettu juuri Sinulle, jonka pöytälaatikossa muhii dekkarikäsikirjoitus – tai Sinulle, jonka mielessä kypsyy oiva idea dekkaria varten. Olipa tekstisi sitten vähää vaille valmis tai vasta ideointivaiheessa, voit hyötyä tästä hautomosta.

Kurssi koostuu tapaamisista, joiden aikana tehdään dekkariaiheisia kirjoitusharjoituksia, muokataan olemassaolevia käsikirjoituksia, keskustellaan yhdessä teksteistä ja tavataan asiantuntijoita dekkarikirjallisuuden ja kirjan kustannuksen alalta. Akatemian lukuvuoden aikana jokainen kurssilainen myös kirjoittaa novellin tai pidempään tekstiin kuuluvan pätkän. Nämä tekstit pyritään julkaisemaan lukuvuoden päätteeksi.

Kurssi toteutetaan kokonaan etänä Zoomin avulla, joten kurssille osallistuminen on mahdollista asuinpaikasta riippumatta. Osallistujat saavat lukuvuoden aikana palautetta omista teksteistään sekä ohjaajalta että vertaisryhmältä. Lisäksi osallistujat saavat kuukausittain kirjallisen palautteen ohjaajalta tekeillä olevasta tekstistä.

Kurssin ohjaajana toimii Jasmine Westerlund. Westerlund on kirjallisuudentutkija, kirjailija ja pitkän linjan sanataideohjaaja – ja tietysti dekkarien ystävä. Jasmine on toiminut Turun Sanataideyhdistyksen puheenjohtajana 2015-2019 ja ohjannut Kirjan talolla mm. sanataideakatemiaa, dekkaripiiriä ja omaelämäkerrallista kirjoittamista.

HAKEMINEN

Dekkarihautomoon voit hakea mennessä yhden liuskan pituisella, vapaamuotoisella kirjoittajaesittelyllä itsestäsi sekä max. 5 liuskan tekstinäytteellä. 

Täytä hakemustiedot ja lähetä tekstinäyte sekä kirjoittajaesittely tämän lomakkeen kautta viimeistään 5.2.2022: hautomohaku kevät 2022

Mikäli ilmoittautumislomakkeen kanssa on ongelmia, voit lähettää hakemuksesi myös sähköpostitse.

OHJAAJA

Jasmine Westerlund

AIKATAULU

Tapaamiset 19.2. klo 11-15  / 12.3 klo 11-15 / 2.4 klo 11-15 / 23.4 klo 13-17 / 14.5. klo 11-15 / 4.6 klo 11-15 etänä

HINTA

550 / 900 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille.