Hautomoissa keskitytään tietyn tyylilajin tekstien kehittämiseen. Tavoitteena on auttaa hautomoon osallistujia työstämään tekstiään eteenpäin ammattilais- ja vertaispalautteella sekä antaa työkaluja tekstin itsenäiseen työstämiseen.

 

2021-22 järjestetään kolme eri lajityyppiin keskittyvää hautomoa: chick lit, dekkari & historiallinen romaani. Lue lisää alta! 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________

 

CHICK LIT -HAUTOMO

 

Muhiiko käsilaukussasi viihteellinen ja feministinen romaanikäsikirjoitus? Onko päähenkilösi moderni nainen, joka yrittää järjestellä elämänsä merkityksiä ja omaa identiteettiään? Kirjoitatko romaania, joka solahtaa chick lit -genreen? Haluatko kehittää sitä?

Chick lit -hautomossa käsittelemme romaanin kirjoittamista ja haravoimme erityisesti naisille suunnatun, naiskeskeisen viihdeproosan uhkia ja mahdollisuuksia. Aiheina ovat esimerkiksi henkilö- ja juonivetoisuus, dialogin kirjoittaminen, feminismi sekä huumori ja seksi tekstissä. Uh ja huh!

Hautomossa keskitytään oman käsikirjoituksen kehittämiseen ryhmässä työskennellen. Ohjaajan vetämien luentojen, harjoitusten ja keskustelujen lisäksi luetaan toisten käsikirjoituksia, muutamia genren referenssiteoksia ja ohjaajan jakamaa muuta materiaalia. Saadaan ja annetaan palautetta pienryhmissä ja keskustellaan käsiksestä kahden kesken ohjaajan kanssa. Kahdessa kokoontumisessa keväällä 2022 tavataan vieraita: kirjailija Elina Kilkku sekä kustantajat Anna-Riikka Carlson ja Leena Balme WSOY:ltä.

Hautomo kokoontuu kuusi kertaa lauantaisin n. kuukauden välein syksystä 2021 kevääseen 2022. Hautomo järjestetään kokonaan etänä Zoomissa ja mukaan valitaan 8 kirjoittajaa. Hae, jos sinulla on tekeillä chick lit -romaani ja olet motivoitunut kehittämään sitä, osaat antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta ja pystyt työskentelemään itsenäisesti tapaamisten välillä.

HAKEMINEN:

Hautomoon haetaan erillisellä hakemuksella. Hakemuksen maksimipituus on 3,5 sivua. Lähetä koko hakemus yhtenä PDF:nä. Lähetä hakemus sähköpostitse osoitteeseen authormarjakangas@gmail.com 10.9.2021 mennessä: 

  • max. sivun mittainen synopsis (juonitiivistelmä) romaanistasi
  • kaksi liuskaa romaanin tekstiä
  • esittely: kerro lyhyesti muutamalla rivillä itsestäsi kirjoittajana. Kerro lisäksi muutamalla rivillä, mitä asioita haluat työstää romaanissasi.

Hautomon ohjaajana toimii FM, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Kangas. Marja on opettanut yli 10 vuotta teatteria, dramaturgiaa ja luovaa kirjoittamista Turussa. Hänen esikoisromaaninsa Miestä näkyvissä (WSOY 2020) voitti WSOY:n järjestämän Tarinan viemää -kilpailun ja tällä hetkellä hän kirjoittaa toista romaaniaan. Marja iloitsee pitkästä itkusta ja tykkää nauraa ensin itselleen. www.authormarjakangas.com

OHJAAJA: 

Marja Kangas

AIKATAULU:

Syksy 2021

9.10. / 6.11. / 11.12. klo 10-14

Kevät 2022

15.1. / 19.2. / 26.3. klo 10-14

HINTA:

900 / 550 € 

Alennettu hinta opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille sekä Kirjan talon jäsenille.

 

 

 


 

HISTORIALLINEN ROMAANI -HAUTOMO

 

Tervetuloa historiallisen romaanin hautomoon!

Kurssilla paneudumme historiallisen fiktion kirjoittamiseen ja se sopii täydellisesti pidemmän tekstin kirjoittajalle. Perehdymme luennoilla mm. siihen miten luodaan historiallista miljöötä ja historiallisia hahmoja. Pohdimme  myös miten valtarakenteet vaikuttavat kirjoittajan työhön ja tarinan valintaan ja kuinka löytää uusia tuoreita tekstin aiheita.

Kurssi koostuu luennoista ja harjoituksista. Tapaamisten lisäksi on myös itsenäistä kirjoittamista. Osallistujat saavat ohjaajalta henkilökohtaista palautetta teksteistään, kunkin kurssilaisen tavoitteet huomioiden. Lisäksi kurssilla kuullaan kirjailija Paula Nivuskosken sekä vierailevan kustannustoimittajan luennot romaanikäsikirjoituksen työstämisestä.

Kurssi kokoontuu kuusi kertaa lauantaisin välillä syksy 2021 – kevät 2022. Kurssi järjestetään kokonaan etäopetuksena Zoomissa. Osallistua voit siis mistä päin maailmaa tahansa!

Petra Rautiainen (s. 1988) on kirjailija ja historiantutkija, jonka esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa (Otava 2020) voitti Savonia-palkinnon. Rautiainen työstää tällä hetkellä toista arktiselle alueelle ja lähihistoriaan sijoittuvaa romaaniaan.

HAKEMINEN:

Nyt on erinomainen tilaisuus kehittää historiallisen romaanin käsikirjoitustasi eteenpäin. Kurssilaiselta toivotaan kykyä työskennellä itsenäisesti, että ryhmässä, sekä motivaatiota työstää omaa tekstiään pitkäjännitteisesti. Kurssilla työskennellä myös muiden osallistujien tekstien parissa, joten rakentavan palautteen vastaanotto ja -anto kuuluvat kurssilaisen työvälineisiin.

Hautomoon haetaan hakemuksella, jonka tulee sisältää seuraavat asiat:

1. Hakukirje: Esittele itsesi ja kuvaile muutamalla rivillä miksi kirjoitat, mitkä ovat tavoitteesi ja mitä haluat työstää romaanissasi? Max 1 sivu.

2. Synopsis eli juonitiivistelmä romaanistasi. Max 1 sivu.

3. Katkelma romaanistasi. 2-3 liuskaa.

Lähetä koko hakemus yhtenä PDF -tiedostona  sähköpostitse osoitteeseen petra.rautiainen@gmail.com ma 6.9.2021 klo 16.00 mennessä. Valituille ilmoitetaan ma 13.9.2021 mennessä ja kurssi alkaa la. 25.9.2021. 

OHJAAJA: 

Petra Rautiainen

AIKATAULU:

Syksy 2021

la 25.9. klo 11-15 / la 23.10 klo 11-15 / la 13.11. klo 11-15 / la 11.12. klo 11-15

Kevät 2021

la 8.1.2022 klo 11-15 / la 29.1.2022 klo 11-15

HINTA:

900 / 550 € 

Alennettu hinta opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille sekä Kirjan talon jäsenille.

 

 


DEKKARIHAUTOMO

 

Kirjan talon dekkarihautomo on tarkoitettu juuri Sinulle, jonka pöytälaatikossa muhii dekkarikäsikirjoitus – tai Sinulle, jonka mielessä kypsyy oiva idea dekkaria varten. Olipa tekstisi sitten vähää vaille valmis tai vasta ideointivaiheessa, voit hyötyä tästä hautomosta.

Kurssi koostuu kuudesta tapaamisesta, joiden aikana tehdään dekkariaiheisia kirjoitusharjoituksia, muokataan olemassaolevia käsikirjoituksia, keskustellaan yhdessä teksteistä ja tavataan asiantuntijoita dekkarikirjallisuuden ja kirjan kustannuksen alalta. Akatemian lukuvuoden aikana jokainen kurssilainen myös kirjoittaa novellin tai

pidempään tekstiin kuuluvan pätkän. Nämä tekstit pyritään julkaisemaan lukuvuoden päätteeksi.

Kurssi toteutetaan kokonaan etänä Zoomin avulla, joten kurssille osallistuminen on mahdollista asuinpaikasta riippumatta. Osallistujat saavat lukuvuoden aikana palautetta omista teksteistään sekä ohjaajalta että vertaisryhmältä. Lisäksi osallistujat saavat kuukausittain kirjallisen palautteen ohjaajalta tekeillä olevasta tekstistä.

HAKEMINEN:

Dekkarihautomoon voit hakea 19.9.2021 mennessä yhden liuskan pituisella, vapaamuotoisella kirjoittajaesittelyllä itsestäsi sekä max. 5 liuskan tekstinäytteellä. Lähetä hakemus sähköpostitse osoitteeseen njwest@utu.fiHyväksytyille hakijoille ilmoitetaan ja tämän jälkeen ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova.

OHJAAJA

Jasmine Westerlund

AIKATAULU

Syksy 2021

lauantaisin 16.10. klo 11-15 / 6.11. klo 11-15 / 27.11. klo 11-15 / 11.12. klo 11-15

Kevät 2022

lauantaisin 15.1. klo 11-15 / 29.1. klo 11-15

HINTA

900/550 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille.