Akatemiat 2023–24

Akatemioihin haetaan erikseen tehtävällä hakemuksella. Hakuohjeet alempana.

 

Kirjailija-akatemia 2023-24

Kirjan talon Kirjailija-akatemia on tarkoitettu kirjailijan urasta haaveileville luoville kirjoittajille. Akatemiassa ylläpidetään tekstin tuotantokykyä, opitaan itsestä kirjoittajina ja lukijoina, sekä työstetään jokaisen osallistujan omaa pitkää kaunokirjallista teosta. Akatemian lukuvuoden aikana kukin osallistuja kirjoittaa myös novellin, jotka on tarkoitus julkaista ryhmän yhteisenä antologiana lukuvuoden päätteeksi, kesällä 2024.

Kirjan talon kurssit ovat vuosien aikana auttaneet useita kirjoittajia tuntemattomuudesta julkaisseiksi kirjailijoiksi. Kirjailija-akatemia kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen Kirjan talon kokemuksen ja osaamisen kirjoittajien sparraajana sekä kirjailijoiden kehittäjänä. Kirjailija-akatemia mahdollistaa käsikirjoituksen työstämisen pöytälaatikosta kustantajan käsiin. Akatemian lukuvuoden aikana koottava antologia toimii myös erinomaisena käyntikorttina aloitteleville kirjailijoille sekä tutustuttaa osallistujat kirjan toimitukselliseen prosessiin.

Akatemian opetus on monimuoto-opetusta ja ryhmä kokoontuu kolmen viikon välein Kirjan talolla, Turun keskustassa. Lähiopetukseen on mahdollista osallistua myös etänä. Osallistujat saavat lukuvuoden aikana palautetta omista teksteistään sekä ohjaajalta että vertaisryhmältä.

Kirjailija-akatemiassa jokainen opiskelija työstää omaa käsikirjoitustaan koko lukuvuoden ajan. Kurssista hyötyy tehokkaimmin, jos opiskelijalla on jo melko pitkällä oleva käsikirjoitus. Opiskelija saa kolmen viikon välein opettajalta palautetta 10 kirjoittamastaan sivusta. Vuoden aikana opiskelija saa siis palautetta noin 90 kirjoittamastaan liuskasta sekä kirjoittaa yhden antologiaan päätyvän novellin. Tunneilla taas perehdytään aina kerralla kolmen opiskelijan teksteihin ja opiskellaan niiden avulla kirjoittamiseen liittyviä asioita.

Kirjailija-akatemiaa ohjaa kirjailija Jussi Seppänen. Seppäseltä on julkaistu kaksi romaania, Kymmenottelu (WSOY 2015) sekä Jussi Seppänen (WSOY 2020). Proosan opettamisen lisäksi Seppänen opettaa sarjakuvakäsikirjoittamista. 

HAKEMINEN

Kirjailija-akatemiaan voit hakea 2.10.2023 mennessä yhden liuskan pituisella, vapaamuotoisella kirjoittajaesittelyllä itsestäsi sekä max. 5 liuskan tekstinäytteellä. Hyväksytyille hakijoille ilmoitetaan ja tämän jälkeen ilmoittavat, ottavatko paikan vastaan. Ilmoitus on sitova.

Lähetä hakemus sähköpostitse osoitteeseen kurssit@kirjantalo.org

Kirjailija-akatemiaan otetaan maksimissaan 14 kirjoittajaa. Akatemia vaatii toteutuakseen vähintään 8 hyväksyttyä kirjoittajaa. 

AIKATAULU

Tapaamiset torstaisin klo 18-21.30 Kirjan talolla (Taiteen talo, Nunnankatu 4). Huom! Myös etämahdollisuus.

Syksy 2023

19.10 / 2.11 / 23.11. / 14.11. klo 18-21.30

Kevät 2024

4.1. / 25.1 / 15.2 / 7.3. / 28.3. / 18.4. / 16.5. / 30.5. klo 18-21.30

HINTA

1390 / 890 €

Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille.

Hinta sis. kurssiosallistumisen palautteineen ja verkkoalustoineen sekä antologian toimituksellisen työn (oikoluku ja taitto). Painetut kirjat laskutetaan erikseen tilausmäärän mukaan. Lasku on mahdollista maksaa osamaksulla.

 

Sanataideakatemia 2023-24

Sanataideakatemia on lukuvuoden mittainen koulutus, jossa tutustutaan sanataiteen perusteisiin ja opitaan luovien ryhmien ohjaamisesta monenlaisissa ympäristöissä ja ryhmissä. Oppiminen tapahtuu lukemalla, keskustellen ja sanataiteen harjoituksia tekemällä. Sanataideakatemia on yhteisö, jossa voi herätellä omaa luovuutta, löytää uusia sanataidemenetelmiä ja kehittää ohjaustaitoja yhdessä ryhmän kanssa. Sanataideakatemia järjestetään etäopetuksena, joten osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa. Osan tapaamisista voi korvata itsenäisellä työskentelyllä, jotta osallistuminen olisi mahdollista monissa elämäntilanteissa. Sanataideakatemian osa-alueet ovat:

  • Johdatus sanataiteeseen 
  • Sanataiteen monet muodot 
  • Sanataide eri ympäristöissä ja moninaisissa ryhmissä
  • Saavutettava sanataide ja esteettömyyttä edistävät ohjaustaidot
  • Sanataide hyvinvoinnin tukena
  • Leikki, pelillisyys ja lukutaito

Sanataideakatemian ohjaajana toimii Hanna Dufva. Hanna Dufva on sanataideohjaaja ja kouluttaja (kulttuuriala yamk). Hannan erityisosaamista ovat esteettömyyttä edistävät ohjaustaidot ja moninaiset ryhmät.

HAKEMINEN

Sanataideakatemiaan voit hakea vapaamuotoisella, lyhyellä hakemuskirjeellä 6.10.2023 mennessä. Voit kertoa kirjeessä esimerkiksi miksi sanataiteen ohjaaminen kiinnostaa sinua ja mitä haluaisit oppia lisää. Ohjaaja painottaa kurssin sisältöjä ryhmän kiinnostukset huomioiden.

Lähetä hakemuskirje sähköpostitse: hannadufva@icloud.com Akatemiaan otetaan maksimissaan 16 opiskelijaa. Hakija sitoutuu ottamaan paikan vastaan hakiessaan. Akatemia tarvitsee toteutuakseen vähintään 8 osallistujaa. Hakijoihin ollaan hyvissä ajoin yhteydessä, mikäli kurssi peruuntuu.

AIKATAULU 2023-24

Tapaamiset teamsissä torstaisin klo 17.00-20.00

Syksy 2023: 19.10. / 2.11. / 16.11. / 30.11. klo 17-20.

Kevät 2024: 11.1. / 25.1. /  8.2. / 7.3. /  21.3. / 4.4. / 18.4. klo 17-20.

OHJAAJA

Hanna Dufva

HINTA

1350 / 850 € Alennettu hinta Kirjan talon jäsenille, työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.  

Osamaksumahdollisuus. Hinta sis. opetuksen, kurssimateriaalit, kurssitodistuksen.